Izvor: Politika, 07.Jul.2015, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venčići od ivanjskog cveća

Brojne domaćice jutros su isplele venčić od ivanjskog cveća i njime okitile kapije ili vrata kuće, kako bi, po verovanju, njime zaštitile dom i porodicu od nedaća. Ivanjdanski venčići ovekovečeni su objektivom umetničkog fotografa Rajka R. Karišića. Postavka njegovih radova, otvorena je sinoć, uoči Ivanjdana, u Kući Đure Jakšića.

Slikajući objekte, ulice, vrata zgrada u starom delu Sombora, autor je snimio i brojne venčiće koji su, kako kaže, retka pojava u ostalim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krajevima Srbije.

Autor je primetio i da Somborci o ovoj tradiciji izuzetno vode računa, posvećujući pažnju izgledu cvetnih aranžmana i vodeći računa o tome da se svake godine kapije ukrase svežim ivanjskim venčićima.

– To da li se venčići menjaju, gde se stavljaju i kako izgledaju dosta govori o domaćinu i o tome koliko on poštuje tradiciju. Ovim običajem bave se uglavnom starije žene, planinke, mada često im u prikupljanju cveća i pravljenju venaca pomažu i ostali ukućani – objasnio je Karišić.

Divna Gačić, iz Muzeja grada Novog Sada, na otvaranju izložbe uplitala je ivanjsko cveće sa hajdučkom travom, belim radama i suvim pupoljcima ruža i tako stvarala ivanjdanske venčiće pred posetiocima.

Po predanju, Bogorodica je okumila svetog Jovana, čije se rođenje danas slavi, donoseći mu buket cveća.

A. V.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Ivanjdanski venčići" kroz objektiv Rajka Karišića

Izvor: Blic, 07.Jul.2015

Izložba fotografija Rajka Karišić "Ivanjdanski venčići" otvorena je sinoć u Kući Đure Jakšića...Ivanjdan je hrišćanski praznik kojim se obeležava rodjenje Sv. Jovana Preteče 7. jula po gregorijanskom kalendaru, a običaj je da se na taj dan plete “Ivanjski venac” (cveće lekovitog bilja)...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.