RT: Odgovor NATO-u će možda biti grub, ali efikasan - Putin

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2017, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Odgovor NATO-u će možda biti grub, ali efikasan - Putin

Izvor: Vostok, RT

Postavljanjem oko Rusije sistema protivraketne odbrane, NATO podriva stratešku ravnotežu i "potpaljuje" novu trku u naoružanju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Oliveru Stounu, nazivajući nagomilavanje NATO tehnike kao "veliku grešku."

U drugom delu serijala Olivera Stouna Pod nazivom "Putinovi untervjui" emitovanom u utorak veče, ruski predsednik je nazvao aktivnosti NATO-a na "ruskom pragu" neprijateljskim i kao veliki bezbednosni izazov, dodajući da Moskva neće stajati po strani.

"Postoje dve pretnje za nas, za Rusiju. Prvi je razmeštanje raketnih presretača u neposrednoj blizini naših granica u zemljama istočne Evrope, a druga pretnja je da ti protiv-raketni sistemi mogu biti pretvoreni u "podlogu" za napade raketama ", rekao je Putin.

Putin je istakao da NATO ne pokazuje znakove usporavanja sa planovima da instalira PRO sisteme na brodovima raspoređenim u morima u pograničnom pojasu prema Rusiji i na Aljasci.

"Nagle vojne aktivnosti na našoj granici je jedna velika, upadljiva greška od strane SAD jer vuku obe zemlje u novu trku u naoružanju", rekao je Putin.

"Zveckanje NATO-a ne ostavlja Rusiji drugi izbor nego da da odgovarajući odgovor na sve ove akcije", rekao je on, ukazujući da će odgovor Moskve biti "mnogo jeftiniji," ako ne i tehnološki napredniji.

"To će možda biti grubo, ali će biti efikasno. Mi ćemo sačuvati taj strateški balans. "

Putin je više puta osudio SAD zbog odluke da se jednostrano povuku iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, tvrdeći da dovode svet na ivicu novog hladnog rata.

"Iran je napustio sve vojne nuklearne programe. Sjedinjene Države su se složile s tim i potpisale odgovarajući dokument. Međutim, program PRO sa svojim elementima u Evropi se nastavlja i dalje. Protiv koga je on uperen i šta mu je cilj?", upitao je Putin retorički, dodajući da ne vidi nikakvu svrhu u ekspanziji NATO-a posle raspada Sovjetskog Saveza i dogovoa sa Iranom.

 
 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.