Kako pravilno postaviti sto

Izvor: N1 televizija, 01.Apr.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako pravilno postaviti sto

Ukoliko organizujete večeru ili imate goste, možete se poslužiti jednostavnim načinima da postavite sto kako treba.

Postavljanje stola je uglavnom brz posao, koji se obavlja u poslednjem momentu, a uvek se pitamo jesmo li dobro rasporedili escajg, tanjire, salvete i čaše. Uz ove jednostavnim načine, možete se fokusirati na hranu, porodicu i prijatelje, piše sajt Taste of home. Bićete profesionalac za čas.

Ovaj način je prikladan za većinu prilika.Tanjir >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << se postavlja na sredinu, dok se sve ostalo stavlja okolo. Zatim, escajg se postavlja pored tanjira redom kojim će se koristiti. Levo od tanjira je viljuška, desno su kašika i nož. Nož se postavlja do tanjira, pri čemu je oštriji deo okrenut ka tanjiru. Čaša za vodu ide iznad noža. Salvete se mogu staviti ispod viljuške ili na tanjir.

Počnite sa osnovnim postavljanjem i dodajte mu sledeće stvari. Ukoliko služite salatu, viljuška za salatu ide levo od viljuške. Viljušku za desert, ukoliko će ga biti, postavite desno od viljuške ili je iznesite kada poslužite poslasticu. Posude za salatu, hleb ili puter postavljaju se levo od viljušaka. Šolja za kafu ide iznad kašika, a ručka je okrenuta na desno. Čaše za vino ili vodu mogu se postaviti levo od šolje.

Na prethodno pomenuto postavljanje možete dodati još neke ideje. Čaše za belo i crno vino, zajedno sa čašama za vodu postavljaju se levo od šolje za kafu. Ukoliko želite da izgleda još otmenije, postavite još jedan tanjir ispod glavnog.

- Ukoliko ukrašavate sto nekim cvećem, gledajte da ne bude previsoko, da bi ljudi mogli da se vide i komuniciraju preko stola.

- Predjelo i aperitiv poslužite pre nego što gosti sednu za sto, imaćete jedan obrok manje da poslužite za stolom.

- Posude za salatu prethodno ohladite u fružideru, da bi salata ostala što ukusnija.

- Stavite tanjire u rernu na najnižu temperaturu ili ih operite toplom vodom pre posluživanja, da bi hrana bila što duže topla.

- Pre nego što poslužite desert, raspremite sto. Sklonite višak čaša, posude za so i biber i ostatak tanjira.

- Kada poslužite desert i kafu, stavite mleko i šećer na sto.

- Nemojte raspremati sto i prati sudove dok su gosti tu, nego tek kada odu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kako da pravilno postavite sto

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2018

Ukoliko organizujete večeru ili imate goste, možete se poslužiti jednostavnim načinima da postavite sto kako treba...Postavljanje stola je uglavnom brz posao, koji se obavlja u poslednjem momentu, a uvek se pitamo jesmo li dobro rasporedili escajg, tanjire, salvete i čaše. Uz ove jednostavnim načine,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.