Izvor: B92, 14.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS: Usporen rad pravosuđa

Beograd -- Predsednica Vrhovnog suda Srbije ocenila je da će raspuštanje Skupštine Srbije dodatno usporiti rad pravosuđa u Srbiji.

Vida Petrović-Škero upozorava da će zbog toga doći do novog odlaganja usvajanja reformskih zakona i izbora i razrešenja sudija. Ona je rekla i da će Vrhovni sud razmatrati žalbe na presudu za ubistvo Zorana Đinđića, kada se upozna sa predmetom. Još se ne zna kada bi Vrhovni sud mogao da razmatra presudu za slučaju ubistva premijera Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zorana Đinđića.

Presuda specijalnog suda je u Vrhovni sud stigla krajem decembra prošle godine.

Predmet je poslat u tužilaštvo kako bi se ono izjasnilo o žalbama, a od pre nešto više od 15 dana ponovo je u Vrhovnom sudu.

Kako je kazala predsedica Vrhovnog suda, sudija izvestilac i članovi sudskog veća, koje će odlučivati po žalbama, treba detaljno da se upoznaju sa hiljadama i hiljadama stranica predmeta pre nego što sednica suda bude zakazana.

Inače predsednica Vrhovnog suda upozorila je da je pravosuđe u velikom problemu zbog raspuštanja Skupštine.

Ona je navela da Skupština Srbije u prethodnom sazivu nije odlučila ni o jednom od 106 predloga izbora sudija, tri godine nije bilo razrešenja sudija, a skupština je razrešila i samo deo sudija koje su po zakonu završile radni vek i stekle uslove za penziju.

"Okružni sudovi razmatrali su skoro 1.000 predmeta po zahtevu za rehabilitaciju, a ni 2006. ni 2007. godine nije izabran nijedan novi sudija. Osam godina odlažu se i zakonska rešenja o novoj mreži sudova", rekla je Petrović-Škero.

Problemi s kojima je suočeno pravosuđe zato što ne funkcioniše zakonodavna vlast neće biti rešeni ni tokom većeg dela ove godine.

U prevosuđu Srbije upražnjeno je skoro 200 sudijskih mesta, a istovremeno su u pojedinim sudovima sudije suočene s čak 90 predmeta mesečno, zbog čega je i povećanje ažurnosti nemoguće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.