Izvor: Blic, 24.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistvo lako rešivo

Ubistvo lako rešivo Želidrag Nikčević, savezni poslanik Srpske narodne stranke i član Anketog odbora u Veću građana, za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa ubistvom bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića rekao je za 'Blic' da je glasao za izveštaj ovog odbora o Bulatovićevom ubistvu.

On je potvrdio da se izveštajem izražava sumnja da je Bulatovića ubio Ivan Delić, kao i da izveštaj sadrži optužbu Radomira Markovića da su 'najbliži saradnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dušana Mihajlovića i šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović, dok su bili u opoziciji bili doušnici DB.

- Naš zadatak je bio da prenesemo javnosti i saveznom parlamentu šta su nam rekli svi svedoci sa kojima smo na vrlo ozbiljan način razgovarali. Sve što tvrdi gospodin Marković kao bivši šef DB stoji u izveštaju. Sada je stvar Skupštine da se o tome politički izjasni - objasnio je Nikčević.

On je istakao da je tokom rada na izveštaju na njega najveći utisak ostavila činjenica da je 'većina ispitanih svedoka rekla da je ovo ubistvo bilo lako rešivo i tada i sada'. Povodom informacija da su predstavnici SRS sastavljali izveštaj, Nikčević je rekao da su svi članovi odbora učestvovali u sastavljanju izveštaj na zajedničkoj sednici, a da su radikali samo predsedavali odborima.

Rista Trajković, savezni poslanik DSS i predstavnik ove stranke u Anketnom odboru Veća republika, objasnio je za 'Blic' da je 'zapisnik o radu napisan u potpunoj saglasnosti svih članova oba odbora izuzev nekoliko odstupanja kada se predstavnik DS Miodrag Đidić nije saglasio sa nekim definicijama i jačinom nekih izraza'. Đidić će te svoje zamerke, kako je rekao Trajković, izneti i prilikom predočavanja zapisnika Skupštini.

Izvešaj odbora, prema Trajkovićevim rečima, sadrži preko devetsto stranica, a odbori su na njemu radili od 9. do 22. januara.

- Razgovorano je sa raznim ljudima i oni su davali svoje mišljenje i odgovorali na naša pitanja. Sve je to u izveštaju koji može da bude osnova za nečiji dalji rad - rekao je Trajković.

Upitan da li se u izveštaju nalaze i optužbe bivšeg šefa DB Radomira Markovića na račun nekih saveznih funkcionera, Trajković je rekao da nije bio u užoj grupi članova odbora koja je išla u Centralni zatvor da ispita Markovića, pa da ne zna detalje njegove izjave.

- Postoji fono zapis tog razgovora i mi smo se svi složili da bi on trebalo da bude dostupan javnosti - rekao je Trajković. Izveštaj je, prema njegovim rečima, dostavljen predsednicima Veća građana i Veća republika Dragoljubu Mićunoviću i Srđi Božoviću i od njih zavisi kada će biti na dnevnom redu.

Vuk Obradović, lider SD saopštio je juče da nije saslušavan od anketnih odbora. U demantiju se navodi da se verovatno radi o 'bivšem generalnom direktoru ‘YU Garant banke’ Vuku Obradoviću koji je, kako je javnosti poznato, bio u društvu sa pokojnim Bulatovićem u momentu njegovom ubistva'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.