Izvor: Blic, 21.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U grobnicama 1.000 tela

U grobnicama 1.000 tela

BEOGRAD - U blizini poligona u Petrovom Selu, osim dosad otkrivene dve, postoji i treća grobnica, a imamo veoma ozbiljne indicije da na sasvim drugom kraju Srbije od Batajnice postoji još jedna 'hladnjača'. Nisu tačne informacije da ima 2.000 tela sahranjenih na različitim lokacijama u Srbiji, već je taj broj upola manji - rekao je juče u Vladi Srbije Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova.

Mihajlović je rekao da su posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počinjenih zločina pokrenute istrage o tome, ali je 'nekome odgovaralo da se one završe bez rezultata' i doneta je odluka da se uklone tragovi.

- Među nama ima mnogo onih kojima ne odgovara da se utvrdi prava istina o ovim ubistvima. Mnogi su bili žrtve propagande prethodnog režima i ne veruju da su pojedinci u ime države i svih nas počinili zločine. Odgovorne treba tražiti među onima u vrhu države koji su doneli naredbu, ali i među izvršiocima na terenu - rekao je Mihajlović i dodao da se osnovano sumnja da je u grobnicama koje su otkrivene leševi Albanaca.

U intervjuu za bečki dnevnik 'Prese' Mihajlović je prekjuče rekao da 'policija poseduje indicije da je prilikom jednog sastanka kod Miloševića postignut dogovor o ‘čišćenju bojišta’, to jest o transportu svih leševa sa Kosova, kako oni ne bi postali predmet istraživanja Haškog tribunala'.

- Naša policija poseduje izjave svedoka koji su učestvovali na tom sastanku, a imamo i direktne dokaze rezultata sastanka - hladnjača za transport leševa, kao i masovne grobnice koje su pronađene u Srbiji. Sada iz svega toga moramo skupiti dokaze - rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova.

Mihajlović, Sreten Lukić, načelnik Javne bezbednosti, Goran Petrović, načelnik RDB, i Radovan Knežević, načelnik Uprave kriminalističke policije, razgovarali su juče oko dva i po sata sa delegacijom pokreta 'Otpor' o kampanji 'Otpor kriminalu' koju je pokrenula ta organizacija i dogovorili se o budućoj saradnji.

Mihajlović je rekao da javnost nije dovoljno obaveštena o nužnosti borbe protiv korupcije i kriminala i opasnosti da se pojedinci iz kriminalnih krugova povežu sa pojedinim krugovima nove vlasti.

Milja Jovanović, aktivistkinja 'Otpora', kazala je da je na sastanku dogovoreno da ubuduće javnost bude obaveštavana temeljno, iscrpno i iskreno o radu policije i DB. Jovanovićeva je rekla da ta tema ne treba da se 'tabuizira'. Aktivista Srđan Milivojević kazao je da je Slobodan Milošević bio 'na vrhu piramide mafijaške organizacije', ali da su mnogi iz tih krugova i dalje na slobodi. On je rekao da članovi 'Otpora' znaju da lociraju kriminal i da se ne plaše da to saopšte. Z.D. 'Traži se novi šef mafije'

BEČ (Beta) - Dušan Mihajlović je za bečki 'Prese' ocenio da korupcija i organizovani kriminal predstavljaju najveći problem u Srbiji.

- Slobodan Milošević je osnovao državnu mafiju za šverc cigareta i nafte za vreme međunarodnih sankcija. Milošević je sada u zatvoru, ali mafija je i dalje slobodna. Ona poseduje više kapitala od vlasti i bolje je opremljena od policije - rekao je Milhajlović i dodao da mafija sada pokušava da u političkim strukturama pronađe novog šefa koji bi zamenio Miloševića.

Govoreći o političkim ubistvima, Mihajlović je napomenuo da policija za većina poseduje operativna saznanja, ali i da je situacija 'od slučaja do slučaja različita'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.