Izvor: B92, 05.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac traži najveće kazne

Beograd -- Današnje ročište na suđenju za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića okončano je završnom rečju tužioca.

Tužilac je pred Sudskim veće tražio maksimalne kazne za optužene u slučaju koji se vodi za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, odnosno za Milorada Ulemeka, Radomira Markovića i ostale optužene. Postupak za naredbodavca Slobodana Miloševića, kao i za Nebojšu Pavkovića, razdvojen je jer im se sudi pred Haškim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tribunalom za druga dela.

Tužilac Mioljub Vitorović, tražeći maksimalne kazne za optužene, naveo je da je smrtna kazna ukinuta, a da 40 godina zatvora daje optuženima pravo na život. To pravo je ukinuto Ivanu Stamboliću, rekao je tužilac u završnoj reči. Na optuženičkoj klupi, prema njegovim rečima, sedi režim Slobodana Miloševića, koji je zajedno sa svojom suprugom Mirjanom Marković predstavljao centar mreže i personifikaciju sistema koji je u to vreme vladao.

On je naveo i da se u vreme ovih zločina politička situacija zaoštrila, pa je Milošević raspisivao izbore i bio na strani sa patriotskim blokom. S druge strane bila je opozicija, razbuktavao se medijski rat, opziciju su nazivali izdajnicima, a za kandidate Miloševićevog protivnika na izborima tada su bili viđeni Ivan Stambolić i Vuk Drašković. Tada Milošević odlučuje da ih likvidira, kaže tužilac i tvrdi da optužnica nije politička već da je ona dokazana protiv vrha bivšeg režima.

Prema optužnici, tokom 2000, Milorad Ulemek je organizovao kriminalnu grupu od pripadnika Jedinice za specijalne operacije. Sredinom te godine, tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević tražio je od Ulemeka da iz niskih pobuda ubije njegove političke protivnike Ivana Stambolića i Vuka Draškovića. Pošto je primio od Miloševića naređenja, na nekoliko sastanaka sa odabranim pripadnicima JSO-a u Beogardu i u Kuli, Ulemek je organizovao ove zločine. Radomir Marković je u najmanju ruku znao da je Ivan Stambolić markiran kao meta, jer je Ulemeku dostavio podatke vezane za Stambolića.

Ivan Stambolić je otet na trim stazi i to tako što je prvo praćen. Posle kidnapovanja ubačen je u kombi bele boje i vezan, da bi bio likvidiran na Fruškoj Gori. Stambolićevo telo bačeno je u ranije pripremljenu jamu sa živim krečom, a slučaj je razotkriven tokom akcije Sablja.

Što se atentata u Budvi tiče, Ulemek je izvršiocima nabavio lažna dokumenta. Sa tadašnjim načelnikom Generalštaba, Nebojšom Pavkovićem, dogovorio je smeštaj i zaštitu Vojske u Crnoj Gori. Okrivljeni pripadnici JSO otišli su u Budvu, u pratnji sada pokojnog Mileta Lukovića Kuma, koji je bio jedan od vođa "Zemunskog klana", i pripadnika tog klana Miloša Simovića. Jedan od izvršilaca iz JSO-a popeo se na terasu stana u kome je boravio Vuk Drašković i ispalio u njegovom pravcu osam metaka. Dva su okrzla Vuka Draškovića i to u nivou slepoočnica. Atentat na Draškovića izvršen je 16. juna 2000. u Budvi.

Tužilac Vitorović je za bivšeg komandanta rasformirane JSO, Milorada Ulemeka, rekao da je svršeni đak srednje muzičke škole, čiji je hobi automehaničarski zanat i koji je nakon obijanja prodavnice završio u Legiji stranaca. S takvim ljudima je, prema rečima tužioca, bilo lako manipulisati. On se osvrnuo na pokuašje da se od optuženih načine heroji i to objašnjenjem da se ovde ne sudi herojima jer junaci ne ubijaju ljude s leđa, kako je ubijen Ivan Stambolić.

Suđenje se nastavlja sutra završnim rečima odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.