Trihineloza u Starim Banovcima - preduzete sve mere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2019, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trihineloza u Starim Banovcima - preduzete sve mere

Veterinarska inspekcija je sprovela vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima kod svih osoba i subjekata za koje je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobila obaveštenje da su mogući izvori trihineloze i preduzela sve potrebne mere, a protiv odgovornih osoba će biti podneta i prijava nadležnom tužilaštvu.

Vanredni inspekcijski nadzor sproveden je odmah po dobijanju pomenutog obaveštenja da se kod sedam osoba sumnja na zaraženost trihinelom spiralis (trichinella), >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a tokom istrage je utvrđeno da svinjsko meso koje je mogući izvor bolesti, potiče od svinja sa porodičnog gazdinstva iz Starih Banovaca.

Životinje su zaklane na nepropisan način u objektu mesare Darka Dražete iz Starih Banovaca koji, inače, nije odobren u Upravi za veterinu za delatnost klanja životinja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz tih razloga je povučeno iz prometa i upućeno na neškodljivo uklanjanje oko 80 kilograma prerađevina od mesa, a uzorci su takođe poslati u laboratoriju radi pregleda metodom veštačke digestije.

Na osnovu prispelih rezultata laboratorijskih analiza, utvrđeno je da je meso uzorkovano na gazdinstvu iz Starih Banovaca (mleveno meso, kobasice) pozitivno na prisustvo larvi Trićinellae spiralis, a u toku dana se očekuju i rezultati ostalih uzoraka.

Veterinarska inspekcija će protiv odgovornih osoba za ovo delo, a u skladu sa ovlašćenjima, podneti prijavu nadležnom tužilaštvu za krivično delo iz člana 256. KZRS - stavljanje u promet škodljivih namirnica, kao i prijavu nadležnom prekršajnom sudu zbog obavljanja neregistrovane delatnosti (u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru).

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za veterinu, ovom prilikom, još jednom apelovali na potrošače da meso i proizvode od mesa kupuju isključivo u odobrenim objektima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TRIHINELOZA U STARIM BANOVCIMA Zaraza otkivena u mesu svinja sa jednog porodičnog gazdinstva

Izvor: Blic, 14.Mar.2019

Veterinarska inspekcija je sprovela vanredni inspekcijski nadzor u Starim Banovcima kod svih osoba i subjekata za koje je od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobila obaveštenje da su mogući izvori trihineloze i preduzela sve potrebne mere, a protiv odgovornih osoba će biti podneta i prijava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.