Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabloidno o ozbiljnim temama

Beograd -- "Insajder" istražuje kakvu su ulogu imali pojedini mediji i novinari u svemu što se događalo pre i posle ubistva premijera Srbije.

Tokom akcije Sablja, odlukom Vlade Srbije, ugašeni su listovi Nacional i Identitet. Otkriveno je da su vlasnici Identiteta bili Dušan Spasojević i Milorad Ulemek Legija. Glavni i odgovorni urednik bio je Gradiša Katić, koji je tokom akcije Sablja uhapšen.

O vezi novinara i mafije govore i svedoci-saradnici u svojim iskazima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pred istražnim sudijom.

Iskaz Ljuibiše Buhe Čumeta: "Kada je bila pobuna 'crvenih beretki' oni su tada imali Gradišu Katića i Gradiša Katić im je tada davao izjave u Svedoku i Identitetu. Dušan Spasojević je tada zvao sve živo, zvao je i mene na telefon. 'Brate, daj nađi nešto, ako imaš, u medijima, daj da pišemo'. Znao sam tada da oni imaju u Svedoku."

O Gradiši Katiću pred istražnim sudijom govorio je i svedok- saradnik Zoran Vukojević: "Gradiša Katić je Dušanov prijatelj iz devedeset i neke godine. Znači, on je za njegove potrebe objavljivao članke u novinama u kojima je radio. Bagzi ga je vodio tamo dole u Bujanovac. Objavljivao je članke o jedinici. Onda ga je Dušan postavio za glavnog urednika u listu kome su posle dali ime Identitet."

Gradiša Katić je za vreme Sablje hapšen, a nakon promene vlasti u Srbiji država mu je isplatila odštetu. Danas radi u listu Kurir i prati suđenje za ubistvo premijera Srbije. Zamenik glavnog i odgovornog urednika tog lista, Dragan J. Vučićević u toj činjenici ne vidi ništa sporno: "Tabloidno kod nas jeste to što se bavimo ozbiljnim temama na tabloidan, lepršav način."

B92: Kako možete ozbiljnim temama, kao što je ubistvo premijera, da se bavite na lepršav način? Ozbiljna tema je ozbiljna tema.

Vučićević: "Dakle, na tabloidan način. Tabloidan način znači velikim fotografijama, kratkim i upečatljivim tekstovima."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.