Izvor: Blic, 22.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočili vojnici UN

Svedočili vojnici UN

HAG (Beta) Suđenje generalu vojske bosanskih Srba Radislavu Krstiću za genocid nad Muslimanima u Srebrenici 1995. godine nastavlja se posle petonedeljne pauze danas pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Od početka suđenja 3. marta, do 14. aprila Tribunal je saslušao 32 svedoka optužbe, među kojima su bili oficiri i vojnici holandskog bataljona UN. Oni su izjavljivali da je general Krstić bio sa generalom Ratkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mladićem u Srebrenici, kada je zauzeta 11. jula 1995. godine.

Prema optužnici, u narednih nedelju dana snage generala Mladića i generala Krstića planski i organizovano poubijale su oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Pripadnici holandskog bataljona ocenili su da je general Krstić imao jednu od glavnih uloga u izvršenju tog zločina. General Krstić je negirao sve optužbe.

Na suđenju generalu Krstiću svedočilo je i 12 očevidaca masovnog ubijanja, među kojima i osmorica muškaraca koji su preživeli streljanja na raznim lokacijama unutar i izvan srebreničke enklave.

Osim generalu Krstiću, pred Tribunalom se ove nedelje sudi i trojici pripadnika vojnih i paravojnih snaga bosanskih Srba za sistematska i organizovana silovanja muslimanskih devojčica i žena u Foči 1992. godine.

Pred sudijama će se u petak pojaviti Mitar Vasiljević, optužen za progon i ubijanje Muslimana u Višegradu 1992. godine. Vasiljević, iz Višegrada, uhapšen je 25. januara. U petak će se pojaviti na pretresu kakvi se, prema Pravilima, održavaju svakih 120 dana u okviru priprema za suđenje i kao prilika da optuženi istaknu eventualne primedbe na uslove u pritvoru ili druge prigovore.

Pretres o zahtevu generala VRS Stanislava Galića za privremeno puštanje na slobodu, koji je bio zakazan za prošli četvrtak, odložen je na zahtev odbrane. Rasprava o zahtevu očekuje se početkom juna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.