Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočiće i Voker

Svedočiće i Voker

BEOGRAD - Na spisku svedoka, koje je Tužilaštvo Haškog tribunala predložilo za suđenje Slobodanu Miloševiću, nalaze se, između ostalih, Vilijam Voker, nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu i predsednik DSK Kosova Ibrahim Rugova - izjavio je za 'Blic' Zdenko Tomanović, jedan od advokata bivšeg predsednika SRJ.

Na ovoj listi nalaze se i 'insajderi', zapravo ljudi iz najbližeg Miloševićevog okruženja dok je bio na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti, ali njihov broj i identiti još se drže u tajnosti.

- U početku je pominjano 35 'insajdera', zatim se brojka svela na dvadesetak, a sada se tvrdi da ih ima do 20. Njihova imena tebalo bi da budu objavljena za petnaestak dana - kaže Tomanović. On nije mogao da potvrdi vest da Milošević namerava da za svedoke pozove 35 visokih funkconera država članica NATO, među kojima su nekadašnji šef Bele kuće Bil Klinton, britanski premijer Toni Bler, njegov bivši ministar inostranih poslova Robin Kuk i bivši državni sekretar SAD Madlen Olbrajt. Međutim, izvor 'Blica' blizak SPS tvrdi da je Milošević već sačinio listu i da se očekivalo da će je obelodaniti na pripremnoj konferenciji, održanoj 9. januara.

- Slobodan Milošević će svedoke predložiti najverovatnije na početku suđenja 9. februara - rekao je ovaj izvor.

Prema izvoru 'Blica' bliskom Tribunalu, oko 90 odsto svedoka koje je predložio tim Karle del Ponte već je saslušano. Isti izvor tvrdi da je izjave dalo i nekoliko 'insajdera'. Njihova imena će za javnost najverovatnije ostati nepoznata, ali će ih znati optuženi, prijatelji suda i eventualno odbrana, ukoliko Milošević odluči da angažuje advokate. Prema pravilima Tribunala, identitet svih svedoka, uključujući i 'insajdere', Miloševiću bi morao bi da bude poznat najkasnije 10 dana pre početka suđenja.

Inače, portparol Tužilaštva Florens Artman negirala je da se vode pregovori s vlastima u Beogradu o potencijalnim svedocima za suđenje Miloševiću. 'To tako ne funkcioniše. Odluka osobe da postane svedok je potpuno individualna, privatna i nema veze sa vlastima', izjavila je Artmanova za agenciju Tanjug.

Ona je precizirala da ni odbrana, ni tužilaštvo ne mogu da dovedu na silu svedoka. 'Jedino sudsko veće može da pozove svedoka sa naređenjem suda', objasnila je Artmanova. Na pitanje da li je iko od Miloševićevih bliskih saradnika ponudio da svedoči, Artmanova je rekla: 'Pratite suđenje, pa ćete sve znati'. Ona je rekla i da postupak koji je u toku povodom žalbe Karle del Ponte na odluku da se ne spoje suđenja Miloševiću za zločine počinjene na Kosovu, u Bosni i Hrvatskoj, neće odložiti početak 'kosovskog' suđenja 12. februara. M. I. Karić nije dobio poziv

BEOGRAD (Beta) - Od vlasnika BK grupe Bogoljuba Karića nikada nije traženo da svedoči pred Haškim tribunalom, niti je Karić imao pristup finansijskim krugovima ovlašćenim da finansiraju aktivnosti bivših vlasti, saopštila je juče BK grupa.

U saopštenju se dodaje da Karić nije upoznat sa 'novčanim transakcijama porodice Milošević'. Takođe, navodi se i izjava Bogoljuba Karića koji je izrazio nadu da će nova vlast zaista objaviti imena svih ljudi, banaka i kompanija preko kojih su finansirani ratovi na teritoriji bivše Jugoslavije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.