Svedoči i Elena Karić

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoči i Elena Karić

BEOGRAD - U Okružnom sudu danas se nastavlja peto suđenje kontroverznom biznismenu Andriji Draškoviću i njegovom kumu Aleksandru Goluboviću-Batanku, optuženima za ubistvo Surčinca Zvonka Plećića Pleće (38) u beogradskom restoranu „Rojal knez“, u Ulici kneza Sime Markovića 10. Na današnje suđenje, kao svedoci su pozvani Elena Karić, Draškovićeva bivša supruga i nekoliko konobara.

Okružno tužilaštvo tereti Draškovića i Golubovića da su 11. septembra 2000. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „nakon prepirke sa Plećićem, koji je došao za njihov sto dok su ručali, a zatim ustao i desnom rukom krenuo prema pojasu, izvadili pištolje i ispalili veći broj hitaca u njega“. Drašković posle pucnjave „overio“ Plećića hicem u glavu.

Kako je navedeno u optužnici, Plećić je u tom trenutku bio leđima okrenut Goluboviću i bočnom levom stranom prema Draškoviću. Drašković je optužen i zbog nedozvoljenog držanja oružja - revolvera „magnum“, iz kog je u Plećića tom prilikom ispalio tri projektila.

Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović su već osuđivani, ali su presude ukidane. Prvom presudom, Drašković je osuđen na devet i po, a Golubović na devet godina zatvora, ali je Vrhovni sud preinačio presudu i kumovima povećao kazne na po 12 godina robije. Međutim, krajem 2002. Savezni sud, ukinuo je ovu presudu, zamerajući nižim instancama što nisu veštačili uračunljivost optuženih u vreme ubistva.

PAUZA ZBOG HAPŠENJA

Četvrto suđenje bilo je u prekidu devet meseci, pošto je Drašković u aprilu prošle godine uhapšen u Nemačkoj, a zatim prebačen u Italiju, gde je tamošnje tužilaštvo vodilo postupak protiv njega zbog saradnje sa italijanskom mafijom. Drašković je osumnjičen da je pomagao italijanskoj mafijaškoj organizaciji u Crnoj Gori, tako što im je obezbeđivao boravak, pružao zaštitu od lokalnih kriminalaca, kao i da je sa njima sarađivao u trgovini narkoticima. Sredinom avgusta je pušten zbog nedostatka dokaza, a pred srpskim sudom se pojavio u decembru.

Međutim, početkom 2005. godine, Vrhovni sud Srbije usvojio je žalbu tužioca i poništio oslobađajuću presudu. Četvrto suđenje prekinuto je u decembru prošle godine, pošto je predsednik tadašnjeg sudskog veća sudija Zoran Zvonar, pred sam kraja procesa odlučio da ode u advokate.

Peto suđenje Draškoviću i njegovom kumu počelo je pred novim sudskim većem, predsedavajućeg sudije Marine Anđelković. Ovo je četvrto sudsko veće u ovom procesu.

Drašković i Golubović branili su se su Plećića ubili u samoodbrani, pošto je „pijan vitlao pištoljem“ oko njihovog stola i pretio da će ih ubiti, kako bi osvetio prijatelja. Plećić je tada dvojicu kumova optuživao za smrt svog prijatelja, kik-boksera Zorana Šijana (35), ubijenog 27. novembra 1999. godine u Beogradu.

Na poslednjem suđenju, krajem maja, Drašković nije hteo da se izjasni o krivici, jer je, kako je rekao, „odbranu dao već nekoliko puta“. Ni drugooptuženi Aleksandar Golubović nije hteo da se izjasni o navodima optužnice.

Sud je odlučio da na ovom, petom po redu suđenju, sasluša samo neposredne očevice događaja od 11. septembra 2000. godine u restoranu „Rojal knez“, kao i da obavi rekonstrukciju po nalogu Vrhovnog suda Srbije.

. Prvom presudom, Drašković je osuđen na devet i po, a Golubović na devet godina zatvora, ali je Vrhovni sud preinačio presudu i kumovima povećao kazne na po 12 godina robije.!!!

MA BRAVO!!!MAKAR SU IMALI HRABROSTI DA KAZNU POVECAJU!!!

Medjtim, krajem 2002. Savezni sud, ukinuo je ovu presudu, zamerajući nižim instancama što nisu veštačili "uračunljivost" optuženih u vreme ubistva!!!!????...

DOBRO NIJE NAREDIO DA IH PROGLASAE NEURACUNLJIVIM!!!

Na trećem suđenju, Drašković i Golubović su 17. maja 2004. oslobođeni krivice pošto je sud ocenio da su pucali u samoodbrani!!???...

STO JE BILA I NAMERA SUDA IZ 2002-GE!!!

Četvrto suđenje prekinuto je u decembru prošle godine, pošto je predsednik tadašnjeg sudskog veća sudija Zoran Zvonar, pred sam kraja procesa "odlučio da ode u advokate"!!!???...

.I...STA SAD?PA MORAO COVEK-ILI TO, ILI DA GA NEMA!!..?.A TA BI VI URADILI???

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.