Izvor: B92, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija traži razrešenje

Beograd -- Sudija Milena Inić-Drecun traži razrešenje jer joj smetaju neki stavovi u presudi za ubistvo Ivana Stambolića.

Ona je sudija Vrhovnog suda Srbije i potvrdila je agenciji Beta da je podnela ostavku na mesto predsedavajuće veća, koje u trećem stepenu odlučuje o žalbi na presudu za ubistvo Stambolića. Ona je, takođe, podnela zahtev za razrešenje sudijske funkcije.

Ona je rekla da njena ostavka i zahtev ne utiču na odluku sudskog veća jer svako veće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima zamenika predsedavajućeg.

Ona je je ostala članica veća koje odlučuje o žalbama Milorada Ulemeka i Branislava Berčeka i zahtevima ostalih osuđenih za preisipitivanje pravosnažnih presuda.

"Razlog za zahtev za razrešenje nije odlazak u penziju, nego to što mi profesionalna i lična savest ne dozovoljavaju da kao predsednik veća potpišem neke stavove zbog kojih bih, po mojoj oceni, bila u sukobu sa zakonom", rekla je Milena Drecun-Inić.

"Za taj potpis ne bi me opravdalo ni većinsko mišljenje članova veća jer", navela je, "smatram da je reč o vidljivim povredama poslovnika i nepravilno utvrđenom činjeničnom stanju".

Sudija Inić-Drecun nije mogla da potvrdi da li je veće donelo presudu, ali je na pitanje kada je podnela ostavku i zahtev za razrešenje, navela da je to bilo "pre većanja i glasanja".

"Posle ostavke na mesto predsedavajuće veća, nastavila sam da budem član veća. Potrebno je da svih sedam članova glasa i glasala sam, nije bitno kako", rekla je Inićeva.

Veliko veće Vrhovnog suda u martu je razmatralo, u trećem stepenu, žalbe Ulemeka i Berčeka na presude od 40 godina, a istovremeno je razmatralo i zahtev za ispitivanje zakonitosti pravnosnažne presude ostalim okrivljenima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.