Proces Đinđić: Završne reči 23. 4.

Izvor: B92, 23.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proces Đinđić: Završne reči 23. 4.

Beograd -- Završen dokazni postupak na suđenju za ubistvo premijera Đinđića. Iznošenje završnih reči 23. do 27. aprila.

Sudsko veće je odbilo zahtev branioca da iz spisa izdvoji priznanje Zvezdana Jovanovića. Predsedavajući sudija Nata Mesarović rekla je, obrazlažući odluku suda da priznanje Zvezdana Jovanovića ostane deo predmeta, da je pri njegovom ispitivanju u policiji postupljeno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, odnosno da je optuženi poučen o svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravima i da je imao poverljiv razgovor sa advokatom.

Veće je odlučilo i da bivši pripadnik JSO-a Saša Pejaković, koji je optužen za pomaganje okrivljenima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, bude pušten danas iz pritvora, pošto je zamenik specijalnog tužioca ublažio optužnicu protiv njega.

Zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić precizirao je danas optužnicu, pa se Pejaković više ne tereti za učešće u ubistvu premijera, već za pomaganje učiniocima posle izvršenog krivičnog dela.

Preciziranom optužnicom, Prijić je i formalno odustao od krivičnog gonjenja prema svedocima saradnicima Dejanu Milenkoviću Bagziju i Miladinu Suvajdžiću, zvanom Đura Mutavi.

Sudsko veće je odbilo da se iz spisa izdvoji priznanje optuženog Dušana Krsmanovića, dato u policiji i pred istražnim sudijom.

Krsmanović je u tim izjavama detaljno opisao atentat na Đinđića.

Veće je iz spisa predmeta izdvojilo zapisnik o uviđaju kod hale Limes i na Fruškoj gori, u kome Zvezdan Jovanović policiji pokazuje mesto gde je planiran atentat, kao i mesto gde je isprobavao pušku "hekler" i "koh G3".

Sudija Nata Mesarović je naglasila da se "pokazivanje lica mesta" u pretkrivičnom postupku ne može smatrati kao dokaz.

Na početku današnjeg pretresa, u sudnicu je doveden i prvooptuženi Milorad Ulemek, koji je ponovo zamolio sudsko veće da mu odobri da ne prisustvuje suđenju.

Nakon što je Nata Mesarović nastavila dokazni postupak, Ulemek je ponovo okrenuo leđa sudskom veću, pa je udaljen iz sudnice.

On je danas rekao da ne želi da daje završnu reč, kao i da ne želi da prisustvuje izricanju presude.

Ulemek je danas, prvi put, na pretres došao bez odela. On je bio obučen u donji deo crne trenerke i duksericu na čijim leđima je pisalo "Momci iz Brazila".

Optuženi Saša Pejaković će danas po podne biti pušten iz pritvora, pošto je za krivično delo pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela maksimalna zaprećena kazna osam godina zatvora, pa ne postoje zakonski uslovi da Pejaković ostane u pritvoru.

Pritvor duži od dve godine može da se odredi samo optuženima koji se terete za krivična dela za koje se može izreći zatvorska kazna od 40 godina zatvora.

Sudsko veće je odredilo da Pejaković ne sme da napušta mesto boravišta, i da mora svakog drugog ponedeljka da se javlja lokalnoj policijskoj stanici.

Izmenjenom optužnicom, Pejaković se tereti da je 12. marta 2003, po nalogu Dušana Spasojevića, u čijem se obezbeđenju nalazio, otišao u stan u ulici Omladinskih brigada, gde se krio Milorad Ulemek, da bi ga pitao "šta dalje da se radi" nakon atentata.

On je Legijinu poruku - "Ako ništa drugo, idite u šumu" - preneo Spasojeviću iste večeri.

Pejaković se tereti i za kaparisanje kuće u Progaru koju su koristili Spasojević i Luković nakon atentata, kao i za odlazak u bazu JSO-a u Kulu, gde je, po naređenju Spasojevića, razgovarao o daljim planovima sa Zvezdanom Jovanovićem.

Sudija Nata Mesarović je kazala da je od više televizijskih kuća dobila molbu da se omogući snimanje završnih reči, ali na to nisu pristali zamenik tužioca Prijić, kao ni advokati oštećenih.

Advokati odbrane i optuženi pristali su da njihove završne reči budu prikazane na televiziji, ali su advokat Milorada Ulemeka i Zvezdan Jovanović dodali da ne žele da ih snima B92.

Sudija Nata Mesarović je nakon toga odlučila da ne dozvoli snimanje, pošto nije bilo saglasnosti svih strana.

Suđenje se nastavlja 23. aprila, kada će tužilac Prijić početi davanje završnih reči.

Prijić: Danas pišem završnu reč

Zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić izjavio je da planira danas da počne da piše završnu reč tužbe na suđenju optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i procenio da će ovaj posao okončati za tri dana.

"Danas popodne počinjem da sačinjavam završnu reč", rekao je Prijić i naglasio da je netačno da završnu reč piše već više meseci ili da je već napisao.

"Očekujem da pisanje završne reči okončam za oko tri dana", rekao je Prijić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.