Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice jučerašnjeg nevremena

Prokuplje, Kruševac -- Jučerašnje nevreme u opštini Prokuplje pričinilo je štetu koja se procenjuje na više stotina miliona dinara.

Predsednik te opštine Vladimir Jovanović rekao je da šteta prevazilazi deset odsto nacionalnog dohotka u toj opštini i da je grad na području dvadeset sela potpuno uništio letinu i zasade voća. Pored useva, stradale su i kuće i životinje koje su se tokom nevremena našle na otvorenom. Najveću štetu pretrpela su podjastrebačka sela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mađare, Prekopuce, Bresničić i Merovac.

U selu Mađare teško je oštećena školska zgrada, a u Kondželju crkva i konak, a na desetine kuća je ostalo bez krovova i neupotrebljivo je za stanovanje. Grad je oštetio i veliki broj automobila i stambenih objekata u samom Prokuplju.

Jovanović očekuje da će nadležni državni organi proglasiti elementarnu nepogodu u Prokuplju i uputiti hitnu pomoć. Opština Prokuplje je već u neka sela poslala najlone za pokrivanje kuća sa teško oštećenim krovovima, a uskoro bi trebalo da podeli i izvesnu količinu crepova.

Potkopaonička i jastrebačka sela, kao i vrh izletišta Jastrebac, i dalje su bez struje zbog kvarova koje je prouzrokovalo jučerašnje nevreme. Najveće štete su na elektroinstalacijama u potkopaoničkim selima Padež, Krvavica, Zalogovac, Marenovo, Parcane i Globare, kao i na putu prema Jastrepcu, u selu Buci, a izletište na vrhu ove planine takođe je bez struje.

Prema rečima glavnog dispečera u kruševačkoj "Elektrodistribuciji" Slavka Stevanovića, kvarovi su uglavnom na niskonaponskoj mreži, odnosno na priključcima od stuba do kuće, a sve ekipe su na terenu, pa se očekuje da do kraja dana ti delovi Rasinskog okruga dobiju struju.

Nevreme i padavine oštetile su i lokalne saobraćajnice i prouzrokvale klizišta u potkopaonickom delu, u selima Zlatari, Žilinci, Strojinci, Igroš.

Opštinske komisije su na terenu i procenjuju štetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.