Izvor: B92, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomor ribe ovog leta izražen

Beograd -- Nadležni kažu da je pomor ribe ove godine bio izraženiji, ali da se to događa svake godine.

Šefica Odseka za ribarstvo Ministarstva za zaštitu životne sredine Vesna Mitrović ocenila je da je pomor riba ovog leta u Srbiji "izražen", ali i nikad toliko medijski ispraćen. Ona je agenciji Beta rekla da su se velika uginuća ribe u Srbiji dešavala ne samo ovog leta, već i prethodnih godina.

Međutim, do velikog medijskog interesovanja došlo je tek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle značajnog pomora ribe u Belom Timoku početkom leta.

Šefica Odseka za ribarstvo nije mogla da precizira koliko je ribe ovog leta pomoreno u Srbiji i istakla da se i pored svih inspekcijskih kontrola "još uvek radi o samo slabim procenama" količine uginule i pomorene ribe u srpskim rekama.

Prema njenim rečima, osnovni razlozi pomora riba, koji je ipak u odnosu na prethodne godine izraženiji, jesu industrijski otpadi koji bez prečišćivača dospevaju u reke, nizak vodostaj koji je smanjio slobodan kiseonik za život vodenog sveta i ispuštanje fekalija iz javno-komunalnih preduzeća.

Mitrovićeva je dodala da su inspektori Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine nakon svake kontrole prijavljenog pomora ribe izricali niz mera i prijava, čak i krivičnih.

"Uginuća ribe ne mogu se materijalno nadoknaditi, jer je uginuo živi svet", istakla je ona i najavila da će se Ministarstvo za zaštitu životne sredine potruditi da sledi preporuku Evropske unije da se pod njim objedini upravljanje živim svetom u vodama Srbije, kroz integrisanu akciju više nadležnih ministarstava.

Mitrovićeva je kazala da iako su industrijska potrojenja ovog leta dosta zagađivala reke, u nekim rekama do pomora je došlo i bez tog otpada, usled visokih temperatura vode i slabog dotoka kiseonika, koji je ugrozio živi svet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.