Podignute još dve optužnice protiv Darka Šarića

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignute još dve optužnice protiv Darka Šarića

BEOGRAD - Podizanjem druge optužnice protiv pripadnika međunarodne organizovane kriminalne grupe sa odbeglim Darkom Šarićem na čelu, u Srbiji se vode krivični postupci zbog krijumčarenja preko 3.500 kilograma kokaina zaplenjenog u više akcija u Italiji, Brazilu i Urugvaju, saopštio je Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Protiv Šarića i pripadnika njegove grupe 24. marta podignuta je nova optužnica zbog krijumčarenja 1,1 tone kokaina 2008. godine iz Brazila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dok je 1. marta podignuta još jedna optužnica zbog pranja novca.

Tužilaštvo je predložilo vođenje jedinstvenog postupka zbog krijumčarenja kokaina i pranje novca, navodi se u saopštenju tužilaštva, što znači da bi po stupanju na snagu ovih optužnica, suđenja trebalo da budu spojena sa suđenjima koja su već u toku.

Optužnicom za šverc kokaina Goran Soković i Željko Vujanović, označeni da su sa Šarićem u optužnici kao organizatori kriminalne grupe, a kao pripadnici terete se braća Marko i Miloš Pandrc, svedok saradnik Radan Adamović i Miloš Cajić.

Svi oni obuhvaćeni su prvobitnom optužnicom podignutom pre godinu dana. Međutim, posle proširenja istrage, tužilaštvo je postupak povelo i protiv Nikole Dimitrijevića, Mirka Miodragovića, Aleksandra Miodraga i Darka Gazdića.

Njima se stavlja na teret da su, kao pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, u toku 2008. godine, delujući sporazumno i po unapred definisanim ulogama, a radi sticanja nezakonite finansijske koristi, izvršili krivično delo neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Ovaj deo Šarićeve grupe bio je zadužen za nabavku kokaina u Brazilu. Njihov nadređeni bio je Dimitrijević. Tužilaštvo tvrdi da je on nabavljao kokain, kupovao i iznajmljivao kuće i skladišta za smeštaj kokaina, ugovarao kupoprodaju na teritoriji ove južnoameričke zemlje.

"Pripadnici brazilske grupe" vršili su nabavku kokaina na području Brazila, proveravali kvalitet, pakovali ga u vodonepropusne plastične balone, skrivali u unapred iznajmljenim kućama, a potom 15. i 23. marta 2008. godine isporučili 1.100 kilograma kokaina kupcima iz Holandije.

Holandski kupci su ubrzo nakon toga uhapšeni, a kod njih pronađena i oduzeta količina veća od 1,2 tone kokaina, s obzirom na to da su oko 100 kilograma nabavili i od drugih prodavaca.

Drugom optužnicom za pranje novca optuženi su, pored Šarića, takođe odbegli Zoran Ćopić, Nebojša Jestrović, Andrija Krlović i Marinko Vučetić, kojima se već sudi zbog istih krivčnih dela.

Oni se terete da su, od 2008. do 2009. godine, učestvujući u kupovini i preuzimanju preduzeća u procesu privatizacije, uzimanju pod zakup poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti u Srbiji novac stečen prodajom kokaina plasirali u legalne tokove u Srbiji, čime su prikrivali njegovo nezakonito poreklo i stvarne vlasnike.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.