Penzioneri rade kao farmaceuti

Izvor: Blic, 12.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri rade kao farmaceuti

Iako na niškom Medicinskom fakultetu postoje studije farmacije, u gradu i okolini ovaj kadar toliko nedostaje da se u mnogim apotekama iza pulta mogu sresti penzioneri koji prodaju lekove, a koji su zbog dopune budžeta prihvatili poziv vlasnika privatnih apoteka da nastave svoj radni vek.



Farmaceuti su u gradu, a posebno u okolnim mestima i opštinama, potrebni „kao hleb" jer po zakonu apoteke mogu da otvore svi privatnici, ali moraju da zaposle tri diplomirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << apotekara.

Lidija Nedeljković, portparol Nacionalne službe za zapošljavanje, potvrđuje da je ovo zanimanje deficitarno i kaže da trenutno na listi postoje dva farmaceuta.

Milan Višnjić, dekan medicinskog fakulteta, kaže da je ova visokoškoska ustanova vodila pravu borbu da se otvori odsek studija farmacije.

- Prva generacija izlazi s fakulteta i svi su se za sada zaposlili u rekordnom roku. Farmaceutska struka je jaka u Nišu i mnogi apotekari nisu bili srećni pre šest godina kada smo iz petnih žila otvarali ove specifične studije jer je još tada falio kadar. Niko ne voli konkurenciju pa ni apotekari. Niko nam nije pomogao da skupe studije farmacije iznesemo do kraja zato smo iz svojih sredstava odškolovali prvih 60 studenata. Mi nemamo ni prostornih ni finansijskih mogućnosti da primimo na studije više od 50 do 60 studenata godišnje jer dovodimo profesore iz Beograda - ističe Višnjić.

Magistar farmacije Snežana Zlatković-Guberinić i direktor Zdravstvene ustanove apoteka „Remedija" kratko je prokomentarisala da „bi mesari trebali da otvaraju mesare, a farmaceuti apoteke". Ona ističe da je distribucija lekova ozbiljan posao i da tim poslom ne bi svako trebalo da se bavi. S tim se slaže i vlasnik privatne apoteke „Medifarm 2", Dragoljub Lazarević koji napominje da su apotekari posebno cenjeni u manjim mestima oko Niša.

- Apoteke se često skoncentrišu oko zdravstvenih ustanova pa je nekom iz zabitih krajeva teško da od mesta gde živi dođe po lek, a pogotovo ako je u pitanju stariji čovek - kaže Lazarević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.