Pakistan: Novi bilans zrtava eksplozije - 56 stradalih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2022, 12:20

Pakistan: Novi bilans zrtava eksplozije - 56 stradalih

Najmanje 56 vernika je stradalo danas u eksploziji bombe u džamiji u severozapadnom pakistanskom gradu Pešavaru, a ranjeno je 194 ljudi, saopštili su bolnički zvaničnici.

Prema rečima portparola bolnice "Lejdi Reding" u Pešavaru, Asima Kana, mnogi od ranjenih su u kritičnom stanju, prenosi agencija AP.

Desetine žrtava bile su pogođene gelerima, a nekolicini su amputirani udovi.

Šef policije u Pešavaru Muhamed Edžaz Kan je izjavio da je nasilje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počelo kada su dva naoružana napadača otvorila vatru na policiju ispred džamije u starom delu Pešavara.

U obračunu su ubijeni jedan napadač i jedan policajac, a ranjen je još jedan policajac.

Preostali napadač je zatim utrčao u džamiju i detonirao bombu.

"Bombaš samoubica je pričvrstio snažnu eksplozivnu napravu na svoje telo, napunjenu sa pet kilograma eksploziva", izjavio je Moazam Jah Ansari, najviši policijski zvaničnik.

Najmanje 150 vernika je bilo u džamiji u trenutku eksplozije.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za eksploziju, navodi AP, podsećajući da su Islamska država i jedna nasilna pakistanska talibanska organizacija ranije izvodili slične napade u tom regionu, koji se nalazi u blizini granice sa susednim Avganistanom.

Svedok Šajan Hajder se, kako kaže, spremao da uđe u džamiju kada ga je snazna eksplozija izbacila na ulicu.

"Otvorio sam oči i svuda je bilo prašine i tela", rekao je on.

U većinskom sunitskom muslimanskom Pakistanu, manjinski šiitski muslimani su često izloženi napadima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Najmanje 56 ubijenih u napadu na džamiju u Pakistanu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Mar.2022

Najmanje 56 ljudi je ubijeno, a 194 je ranjeno u eksploziji bombe u šiitskoj džamiji u Pešavaru na severozapadu Pakistana, saopštila je 4. marta policija novi bilans žrtava. Eksplozija je odjeknula kada su se vernici okupili na molitvi u džamiji u starom gradu Pešavara. Policijski zvaničnik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.