PURDINA ŽALBA NA PRITVOR PONOVO ODBAČENA

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PURDINA ŽALBA NA PRITVOR PONOVO ODBAČENA

SARAJEVO/ZAGREB - Sud Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu odbrane Tihomira Purde na odluku o produženju pritvora koji mu je 20. januara produžen na zahtev Srbije koja traži njegovo izručenje zbog zločina 1991. godine u Vukovaru.

Odluku o odbacivanju žalbe donelo je krivično veće suda na osnovu mišljenja nadležnog sudije, javili su elektronski mediji u Hrvatskoj.

Prema odluci krivičnog veća, Purda ostaje u ekstradicionom pritvoru u BiH sve dok sud ne donese odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o zahtevu za njegovo izručenje koji je uputila Srbija, koja ga tereti za ratne zločine 1991. u Vukovaru.

Pravosudne vlasti Srbije, Sudu BiH su zahtev za produženje pritvora na maksimalnih 40 dana dostavile 20. januara, a naredni dan u Sarajevo je stigla i popratna dokumentacija nužna za donošenje odluke o mogućem izručenju.

Hrvatske pravosudne vlasti ocenile su, na osnovu iskaza svedoka, da nema osnova za krivično gonjenje Purde niti za traženje njegovog izručenja Hrvatskoj.

Purda je na osnovu međunarodne poternice uhapšen 5. januara na graničnom prelazu Orašje u BiH i određen mu je pritvor od 18 dana. Sud BiH produžio je ekstradicioni pritvor za još 22 dana, odnosno do roka od 40 dana. Kad počne proces odlučivanja o zahtevu za izručenje, u BiH se pritvor može produžiti i do šest meseci.

Zakonima u BiH nisu precizirani rokovi u kojima se mora doneti odluka o zahtevu neke države za izručenje.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbačena Purdina žalba na pritvor

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jan.2011

Sud Bosne i Hercegovine danas je odbacio žalbu odbrane Tihomira Purde na odluku o produženju pritvora koji mu je 20. januara produžen na zahtev Srbije koja traži njegovo izručenje zbog zločina 1991. godine u Vukovaru. Prema odluci krivičnog veća, Purda ostaje u ekstradicionom pritvoru u BiH...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.