Izvor: B92, 28.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen bivši direktor "Dijamanta"

Zrenjanin -- Bivši generalni direktora Industrije ulja "Dijamant" Sava Kneževića osuđen je za zloupotrebu službenog položaja na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine.

Za isto delo, Okružni sud u Zrenjaninu osudio je direktora "Dijamant banke" Đuru Kesića na osam meseci zatvora, takođe uslovno na tri godine.

Deo optužnice koji Kneževića tereti za utaju poreza je zastareo, a prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima predsednika Okružnog suda i predsedavajućeg u ovom postupku Petera Kiša, to je bila "najozbiljnija optužba, jer se sumnjalo da je Knežević državu oštetio za 22 miliona dinara".

Kiš je, posle izricanja presude, rekao da je prva tačka optužnice za zloupotrebu položaja dokazana, a da su Knežević i Kesić osuđeni uslovno pošto do sada nisu bili osuđivani, "a u obzir je uzeta i činjenica da su u poodmaklim godinama".

Izricanju presude prisustvovalo je puno penzionera i bivših radnika "Dijamanta" koji su negodovali, smatrajući da je kazna blaga.

Osuđeni su svoje položaje zloupotrebili tako što su pojedinim licima izdavali kredite na način koji je štetio "Dijamant banci".

Oni su donosili odluke vezane za komisione poslove, a prilikom izdavanja tih kredita, određenu količinu novca su deponovali "Centrobanci" i na taj način joj donosili imovinsku korist na štetu banke kojom su upravljali.

Veštačenjem je utvrđeno da je ta načinjena šteta od oko 1.250.000 dinara.

Presuda nije pravosnažna.

Suđenje Kneževiću i Kesiću trajalo je pet godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.