Optužnice za naftnu mafiju

Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnice za "naftnu mafiju"

Beograd -- Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 21 osobe za pripadnost "naftnoj mafiji", odnosno za izbegavanje poreza na petrolej.

U grupi koja je uhapšena krajem maja nalaze se direktori privatnih firmi, službenici državne uprave i vlasnici privatnih pumpi. Oni se sumnjiče da su tokom 2007. uvozili petrolej iz Grčke, a zatim su ga u Srbiji preprodavali koristeći kompaniju Protekta, koja je u vlasništvu organizatora te grupe, Miše Stojanovića, kako bi izbegli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćanje poreza na uvoz naftnih derivata.

Radi se o optužbama za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i davanje i primanje mita u trgovini naftnim derivatima.

Tomo Zorić (FoNet)

Članovi grupe su zaposleni u firmama za promet naftnih derivata, članovi Poreske uprave i inspektori tržišne inspekcije. Kako je za B92 potvrdio portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić, ta grupa je državu oštetila za 97 miliona dinara.

"Lažno je prikazivano da je reč o pogonskom gorivu D2, namenjenom za proizvodnju. Ustvari, radilo se o prodaji preko čitave mreže posrednika i saradnika. Oni su oštetili budžet za 97 miliona dinara", kaže on.

Pored Stojanovića, u maju su uhapšeni i Mitar Odalović, penzionisani načelnik Republičke tržišne inspekcije, i Slavko Pavlović, zamenik direktora Sektora za unutrašnju kontrolu Poreske uprave, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Zorić kaže da je trinaestoro okrivljenih u pritvoru i da je Specijalno tužilaštvo predložilo da im se pritvor produži do okončanja krivičnog postupka. Sa slobode sa brani sedmoro osumnjičenih, dok je dvoje u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.