Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Mileta Dragića

Beograd -- Okružno javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Mileta Dragića, bivšeg ministra odbrane i nekoliko oficira, saznaje B92.

Kako B92 nezvanično saznaje, Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv vlasnika preduzeća za proizvodnju vojne opreme Mileta Dragića, bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića, generala Miluna Kokunovića i pukovnika Jovice Vučkovića i Igora Mihajlovića.

Optužnica protiv Dragića, koji je sa Ministarstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane 2005. godine potpisao ugovor o prodaji vojne opreme u vrednosti od oko 300 miliona evra, zasniva se na krivičnim delima nezakonito nošenje i držanje oružja i prevara u pokušaju.

On se tereti i da je pokušao da Vojsci proda robu po višim cenama, izmenivši cenu u ugovorima.

Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić, general Milun Kokanović i pukovnik Jovica Vučković optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, saznaje B92.

Optužnica prortiv Mileta Dragića i bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića, podignuta je posle gotovo dve godine istrage koju je vodio istražni sudija vojnog odelenja Okružnog suda u Beogradu. U maju ove godine predmet je predat Okružnom tužilaštvu, koje je podiglo optužnicu.

U dva navrata 2006. godine istraga je proširena. Najpre na Prvoslava Davinića, a drugi put na Dragića, za prevaru u pokušaju. Tužilaštvo je odustalo od gonjenja jednog od ranije osumnjičenih, a Dragića više ne tereti za davanje mita, kaže za B92 portparolka Okružnog suda Ivana Ramić.

"U ovom trenutku ne mogu reći, pa čak ni orijentaciono, kada bi mogao početi glavni pretres. U optužnici nije stavljen predlog za određivanje pritvora prema okrivljenima", kaže Ramićeva.

Dragićev advokat Vladimir Horovic kaže da njegov klijent nije kriv ni za jedno krivično delo.

Davinić i Dragić o optužnicama

Bivši ministar odbrane Srbije Prvoslav Davinić izjavio je večeras da je podizanje optužnice protiv njega "najbolji način" da se afera "pancir" konačno reši.

"Na bazi činjenica kojima ja raspolažem nema osnova za bilo kakvu krivičnu odgovornost", rekao je Davinić Radio-televiziji Srbije.

"Imam potpuno poverenje u naš pravosudni sistem i smatram da je ovo najbolje rešenje i, na izvestan način, radujem se da će to pitanje biti završeno na jedan adekvatan način", dodao je bivši ministar odbrane.

Mile Dragić je za RTS rekao da je ceo proces politički motivisan i kao "dokaz" za to naveo je da je uhapšen za davanje mita i zbog toga je bio u pritvoru 30 dana, a da u optužnici sada uopšte nema tog zahteva.

"Pokušaj prevare se odnosi na maskirne mreže, a ja sam izneo dokaz i pokazao da ja skuplje izvozim i prodajem napolje nego što dajem domaćoj vojsci, odnosno dajem duplo jeftinije nego što mi zakon dozvoljava", rekao je Dragić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.