Izvor: B92, 29.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema ozračenih u "Krušiku"

Beograd -- Prema konačnim nalazima lekara, četvorica radnika vojne fabrike Krušik iz Valjeva nisu ozračeni.

Načelnik Centra radiološke zaštite u Institutu za medicinu rada, doktor Radovan Kovačević, za B92 kaže da u urinu radnika nije utvrđena kontaminacija nijednim od radioaktivnih elemenata. Rukovodstvo Krušika tvrdi da nema opasnosti jer su sve opasne materije adekvatno skladištene.

Radovan Kovačević za B92 kaže da je radiotoksikološka obrada urina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završena tokom noći i da nije utvrđena kontaminacija nijednim od radioaktivnih elemenata. Sada je sasvim izvesno da neće biti daljih posledica na vitalnim organima, kao ni na genetičkom materijalu, što znači da radnici nisu ozračeni.

Za svaki slučaj, sprovešće se ispitivanja DNK, a rezultati se očekuju za dve nedelje, kaže Kovačević. "Moguće je da je, recimo, ta kontaminacija započeta 11. septembra i neki elementi imaju svoju dinamiku, neki prežive svoj vek ili se izluče, tako da se ne deponuju u organizmu", kaže om.

"Mi slikovito kažemo da, ako se neko nađe na putanji metka, biva pogođen, metak izađe, ali ostanu posledice. Isto je i u ovom slučaju, pogotovo kada su u pitanju gama-emiteri, a ukoliko je bilo tog prozračivanja, to se ne dokazuje ovom metodom, već drugom, biodozimetrijom i tim posledicama koje se najrealnije vide na molekulu DNK", kaže on.

Doktor Kovačević dodaje da su male mogućnosti da je bilo kontaminacije životne sredine i da nema nikakve opasnosti za građane Valjeva.

U Krušiku tvrde da nema opasnosti ni za radnike, ni za okolinu jer se sve opasne materije adekvatno skladište. "To se nalazi u betonskom bunkeru. Institut Vinča je 1990. godine vršio ispitivanje, povišena doza jonizujućeg zračenja je iznad 20 centimetara od izvora zračenja", kaže Jovan Davidović, direktor Krušika.

"Radnici koji su bili u tom delu bunkera po izvršnju ili realizaciji nekog drugog posla nisu bili u toj kritičnoj zoni", kaže on.

Direktor Krušika je rekao da će sve sumnje biti otklonjenje pošto stignu rezultati genetskih istraživanja. Podsetimo, priču o tome da su četvorica radnika Krušika ozračena pokrenuli su lokalni mediji u Valjevu navodeći da su radnici bili u neposrednom kontaktu sa nepropisno obeleženom radioaktivnom municijom.

Ministar odbrane Zoran Stanković je potvrdio da je u tu fabriku iz Rusije stiglo sedam raketa vazduh-vazduh ojačanih uranijumskim šipkama, ali je istakao da su one bile dobro čuvane u betonskom bunkeru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.