Izvor: B92, 21.Sep.2009, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Subotićevoj grupi

Beograd -- U nastavku suđenja grupi Stanka Subotića, optuženoj za šverc cigareta, danas je pred Specijalnim sudom o prevozu cigareta svedočio vozač Dragan Ćurčić.

On je svedočio da je vozio kamion natovaren cigaretama pod pratnjom uniformisanih policajaca i carinika od Beograda do Erduta u bivšoj Srpskoj Krajini. Ćurčić je rekao da je u koloni bilo 6-7 kamiona koji su predveče natovareni cigaretama u Luci Beograd, a na početku i na kraju kolone bila su vozila policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i carine sa uniformisanim ljudima u njima.

Svedok tužilaštva je ispričao da se kolona nije zaustavljala od Luke Beograd do graničnog prelaza Bajakovo gde su stigli noću, i da je sva dokumentacija bila kod uniformisanih policajaca i carinika iz pratnje, ali nije mogao da se seti da li su oni bili naoružani.

Ćurčić, na pitanje tužilaštva, nije mogao da se seti ni da li je cigarete u Erdut vozio 15. septembra 1995. godine, kako se navodi u optužnici, rekavši da je od tada prošlo dosta vremena.

Svedok je prvo na pitanje tužioca odgovorio da "misli" da je carinik tadašnje SRJ na prelazu Bajakovo otvorio kamion, pregledao ga i plombirao, ali je kasnije na pitanje suda odgovorio da se ne seća da li je carinik otvorio kamion.

Nastavio je da je pratnju kolone kamiona posle prelaska granice preuzela grupa uniformisanih i naoružanih ljudi i da su cigarete iz kamiona koji je vozio istovarene u magacin udaljen 10 kilometara od Erduta, ali da ne zna gde su istovarene cigarete iz ostalih kamiona.

Ćurčić je naveo da ne zna čije su bile cigarete jer se o tome nije raspitivao pošto je kolona bila pod pratnjom, i je dodao da su vozači među sobom pričali da su cigarete namenjene Vojsci Republike Srpske Krajine.

Suđenje će biti nastavljeno sutra kada bi trebalo da svedoči bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić.

Subotićeva grupa optužena je da je švercom cigareta 1995. godine i 1996. godine stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.

Subotiću se sudi u odsustvu, a u bekstvu su i njegov sestrić Nikola Milošević, Jovica Ranđelović i Ivana Krčmaričić.

Optuženi su i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, osnivač jedinice Škorpioni Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski.

Optuženi su i radnik Subotićevog preduzeća Mia Ub Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić i Stevan Banović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.