Na svakoj glavi šešir

Izvor: Blic, 13.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na svakoj glavi šešir

SMEDEREVO - Novica Demić iz Mihajlovca kraj Smedereva davno je rasitnio sedmu deceniju života, a od petnaeste godine je krojač. Kada su majstori jednog od najstarijih zanata davno zatarabili radnje, Novica je odlučio da postane poslednji srpski šeširdžija.

- Otac mi je bio kovač. Nasledio ga je stariji brat. Majka je bila krojačica i ja sam nastavio njenim stopama kada mi je bilo jedanaest godina - kaže Novica.

- Šeširi su godinama bili zaboravljeni, a sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se vraćaju na velika vrata. Ne mogu da živim a da ne šijem, a ako me Bog poživi, ovde ću imati na desetine šegrta - govori Novica koji je u zanat uveo dvojicu sinova i snahe, nadajući se da će ga naslediti.

U njihovoj porodičnoj šeširdžinici baškare se replike raznih modela. Tu su šeširi koji su proslavili Gari Kupera kao večitog mačo momka i primerci nalik italijanskom borsalinu koga su na glavama ponosno nosili mafijaši ali i crkveni velikodostojnici.

- Najviše radim klasične modele šešira, ali i slamnate, lovačke, kaubojske, meksikanske. Što bi rekli, seljačke i građanske. Prave se najčešće od čoje, filca, somota i trevire. Imamo elegantne, bele a la Broz. Ali sve što mušterija traži, radimo. Jedna dama htela je crveni satenski, i dobila je - kaže šeširđija.

Pet sati potrebno je da se izradi šešir na stari način. Osim šešira, ovde se prave i ruske kape, šajkače, berete, ženske šubare, engleski kačketi a la Šerlok Holms.

Ranije je kupce nalazio na vašarima, a sada sami dolaze u Mihajlovac i radnju u Smederevu. Od Novice naručuju trgovci iz Beograda, Novog Sada, a najviše iz Banata. U prolazu kada vide šeširdžijsku radnju, grdno se iznenade, kaže Novica.

Međutim stalne mušterije su seljani ovog kraja.

- Seljaci ne idu bez šešira. Ja im i popravim stare, renoviram, izglancam. Kada se potroše, šijem im nove. Ali moje šešire vidim i na televiziji, na nekim estradnim pevačima, ali i po velegradskim buticima - veli Novica dok pakuje novu isporuku od 300 šešira koja će putovati put prestonice. Šeširdžiju najviše boli što država ne pomaže da se od zaborava sačuvaju stari zanati.

Šeširi za pokojnike

- U selu pokojnika ne sahranjuju bez novog šešira. To je obavezno. Jednom mi u pola noći došla žena iz Beograda za šešir pokojnom ocu. Kaže- pomagajte, majka ne dozvoljava da ga sahranimo bez novog šešira - priča Novica Demić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.