Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na gradilištu bilo propusta

Beograd -- Na gradilištu tunela Straževica utvrđeno da nisu poštovane sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju, kao ni tehnološki postupak.

Na gradilištu se radi kao da se ništa nije dogodilo uprkos pogibiji dvojice radnika, kada se na njih obrušila zemlja. Inspektorat za rad ustanovio da je bilo nepravilnosti u radu i da nije potpuno poštovan Zakon o bezbednosti i zdravlju, šefovi gradilišta nisu hteli da komentarišu ni zašto su radovi nastavljeni ni da li su 12-orica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnika koji su danas prokopavala tunel bezbedna.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Trefalt kaže za B92 da na osnovu izveštaja Inspektorata, poslodavac, u ovom slučaju Energoprojekt niskogradnja, nije u obavezi da prekine započete radove sve dok inspektor ne proglasi gradilište nebezbednim.

"U momentu samog vršenja nadzora uviđaja sigurno je izrekao meru šta poslodavac treba da uradi konkretno, i verujem da je poslodavac u tom smislu postupio, imajući u vidu da nisu prekidani radovi", kaže ona.

"Naravno, inspektor rada kada naloži jednu takvu meru, on će to uraditi i pismenim putem, rešenjem, a sigurno će doneti i druge mere, u smislu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnih prijava, u zavisnosti od odgovornosti", kaže ona.

Nastradali radnici Ljubomir Vidović i Tomislav Ristić nisu bili stručno osposobljeni za rad u tunelu jer su u Energoprojekt primljeni da bi radili druge poslove.

Kako saznaje B92, Ljubomir Vidović bio je vozač kamiona i u tunel je verovatno ušao da bi pomogao Ristiću da završi započeti posao.

Zbog propusta u primeni mera bezbednosti, protiv poslodavaca i odgovornih ljudi u Energoprojektu biće podnete prekršajne i krivične prijave.

A u vezi s pogibijom dvojice radnika stiglo je saopštenje Energoprojekta Niskogradnja, u u kome se navodi da je u toku inspekcijski postupak i da zvanični izveštaj o inspekcijskom nadzoru njima nije dostavljen i da zbog toga ne mogu da komentarišu navode iz medija.

U saopštenju se navodi i to da će Energoprojekt Niskogradnja izneti svoje stavove tek pošto im bude dostavljen izveštaj Inspektorata za rad, koji se pominje u saopštenju Ministarstva rada i socijalne politike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.