Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP: Opada nivo reka

Beograd, Niš, Pirot -- Načelnik u MUP-u za zaštitu i spasavanje Predrag Marić kaže da u opštinama Niš, Leskovac i Pirot opada nivo reka i potoka.

Ipak, mnogi građani se i dalje bore sa posledicama poplave. Za neke meštane sela Pukovca kod Doljevca jedini način da dođu do svojih kuća je da idu preko ograda, jer samo one vire iz poplavljenih dvorišta. Pukovčani nisu priključeni na vodovod, pa se vodom snabdevaju iz bunara. Zbog toga strahuju od zaraznih bolesti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Mi nemamo kanaliziciju već septičke jame. Prilikom ove poplave one su se najverovatnije izlile, pomešalo se sa fekalijama, cela ulica je zagađena. Niko ne bi smeo da koristi vodu", kažu meštani.

Da problem bude veći, u taj deo sela cisterna sa pijaćom vodom do sada nijednom nije došla. To je i najniža tačka u selu tako da se voda sporo povlači.

Kada je Južna Morava poplavila njegove štale i dvorište, Vlada Janković morao je da skače u ledenu vodu kako bi spasio životinje. Vodena bujica je je štale potpuno srušila. "Stradale su 20 kokoške, stoku sam izvukao, tri konja", kaže on.

Bez vode deo Noša i Vlasotince

Lekari upozoravaju da voda iz bunara nikako ne bi smela da se koristi u poplavljenim područjima.

Posle jenjavanja epidemije žutice, epidemiološka situacija na jugoistoku Srbije se ponovo pogoršava zbog poplava. Upravo naselja u Beloj Palanci, u kojima su bila žarišta epidemije žutice, najviše su ugrožena u poplavi.

Meštani Vlasotinca danas su ostali bez vode zbog kidanja magistralnog cevovoda kojim se snabdevala fabrika vode u toj opštini. Cevovod je prekinut kod sela Boljare, gde je došlo do odrona zemlje.

U školama nema nastave, a stanovništvo se snabdeva pijaćom vodom iz cisterni. Predsednik opštine Vlasotince Srđan Šušulić rekao je da zbog nepristupačnosti terena problem vodosnabdevanja neće moći brzo da se reši.

Crveni krst je obezbedio hranu, obuću, ćebad i dušeke za 40 najugroženijih porodica, dok je "Vlasinska rosa" poslala šleper vode.

Opštinama Leskovac i Vlasotince grad Beograd uputio je pet miliona dinara pomoći i dve cisterne za vodu.

Takođe, trećina stanovništva Niša je bez vode za piće zbog zamućenja četiri izvora u Ljuberađi, Mokri, Divljani i Krupcu, saopštili su predstavnici niškog Vodovoda.

Svi stanovnici na desnoj obali Nišave imaju tehničku vodu, koja nije za piće i pripremu hrane, rekli su u Vodovodu. Odluku da se tehničkom vodom snabdevaju stanovnici desne obale Nišave doneo je juče Štab za delovanje u kriznim situacijama.

Ispumpavanje vode

U svim mestima zahvaćenim poplavom prethodnih dana nastavljeno je ispumpavanje vode iz stambenih objekata.

Prema navodima MUP-a, u utorak i danas u akcijama Uprave angažovano je 80 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica opremljenih sa 28 vatrogasno-spasilačkih vozila, pet čamaca i 60 pumpi.

Kako je navedeno u izjavi dostavljenoj agenciji Beta iz MUP-a, noćas je nivo Južne Morave kod Đunisa, nedaleko od Kruševca, porastao, ali reka se nije izlila iz korita i trenutno opada.

"Na teritoriji opštine Niška Banja vodostaj reka je u opadanju i životi ljudi, životinja i materijalnih dobara nisu više u opasnosti", izjavio je Marić.

U Babušnicu i okolnim mestima pijaća voda se i dalje doprema cisternama Sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje, a ekipe na terenu po pozivu građana ispumpavaju vodu iz stambenih objekata.

Marić je naveo i da nije bilo povređenih u autobusu koji je u utorak kod sela Staničenja sleteo s puta, ali da se žiteljima tog sela zbog neprohodnog puta doprema hrana i voda.

"Nema uzbune zbog poplava"

Razloga za uzbunu zbog poplava nema, izjavio za B92 direktor Srbijavoda Nikola Marjanović. On kaže da je visok vodostaj reka uobičajen za ovo doba godine i da do plavljenja dolazi samo u nebranjenim područjima.

"To nije neka vanredna situacija, to je nešto što se događa relativno redovno", kaže Marjanović i dodaje da mu je žao svih koji su poplavljeni, ali i da je razlog poplava ljudski faktor.

"Dobar deo razloga zašto je došlo do poplava leži u slabom održavanju korita reka, kanala za odvodnjavanje i u tome što nije vođeno računa o tome da to jednog dana može da zatreba. To što se sada dogodilo jeste strašno, ali je nešto s čim se mora naučiti da se živi", rekao je Marjanović.

Vlada Srbije odobrila je 48 miliona dinara pomoći za poplavljena područja na jugu Srbije, najviše za opštine Leskovac, Vlasotince i Babušnica. Saopšteno je da će novac biti iskorišćen za zbrinjavanje stanovništva i hitne intervencije na otklanjanju posledica izlivanja reka.

Đilas: Jeftinije sprečiti nego nadoknađivati

Ministar bez protfelja Dragan Đilas kaže da će vlada tek kad vidi kolika je šteta od poplava na jugu Srbije odlučiti koje će dalje korake preduzeti, ali da je i taj slučaj pokazao da je jeftinije nešto sprečiti nego posle nadoknađivati.

Đilas je novinarima, posle obilaska radova na utvrđivanju desne obale Dunava u Zemunu, rekao da u Srbiji izgleda treba da se desi nešto loše da bi se onda vodilo računa kako to sprečiti, i naveo primer letošnjih požara, od kojih je šteta bila 40 milijardi dinara.

Kako je istakao, da se novac ranije uložio u avione i helikoptere za gašenje požara, štete bi sigurno bile manje, i te letelice će se tek sad kupiti.

U Zemunu, na mestu gde je Dunav pretio da najviše poplavi, obala je utvrđena u dužini od 350 metara, a u gradnju nasipa utrošena su 84 miliona dinara, od čega 62 miliona iz NIP, a ostatak su dale Srbijavode.

To je prvo utvrđivanje obale u Beogradu od 1990. godine, a Đilas je saopštio i da je dogovoreno da se utvrdi još 450 metara zemunskog keja, u što će biti uložena sredstva koja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da dobije iz NIP-a.

U Pirotu nezadovoljni dobijenom pomoći

Zamenik predsednika opštine Pirot i član Kriznog štaba za odbranu od poplava Tomica Aleksić izjavio je danas agenciji Beta da je svaka pomoć dobrodošla, ali da je pet miliona dinara koje je odobrila Vlada Srbije malo.

"Prema našim nezvaničnim procenama štete od poplava biće 300 do 400 miliona dinara, ali tačan iznos ćemo imati posle izveštaja Komisije", rekao je Aleksić i dodao da članovi komisije i danas obilaze teren procenjuju štetu nastalu na poljoprivrednom zemljištu, infrastrukturi i u domaćinstvima.

Vlada Srbije je juče opštinama zahvaćenim poplavama odobrila pomoć od 48 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.