Kurir narkomafije iza rešetaka

Izvor: Politika, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurir narkomafije iza rešetaka

Droga pronađena u automobilu kojim je upravljao makedonski državljanin albanske nacionalnosti Mena Šerijat

Na graničnom prelazu Batrovci preksinoć, oko jedan sat posle ponoći, pojavio se automobil "audi A4", nemačke registracije, koji je vozio makedonski državljanin albanske nacionalnosti Mena Šerijat (1980). Koristeći takozvanu metodu analize rizika, budući da iskustvo srpske i hrvatske policije govori da su kuriri narkomafije često Albanci sa Kosmeta ili iz Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << carinici su odlučili da obave detaljniji pregled čiji je epilog bio – zaplena 15 kilograma heroina.

Droga, čija se ulična vrednost procenjuje na oko pola miliona evra, bila je zapakovana u 28 paketa i sakrivena u tapacirungu vrata i u blatobranima Šerijatovog automobila. Osumnjičeni je predat MUP-u Srbije.

Uprava carina tokom ove godine postigla je značajne rezultate u suzbijanju krijumčarenja droge preko Srbije, kao i sprečavanju unošenja narkotika u zemlju. Tako je 3. oktobra na graničnom prelazu u Preševu otkriveno 60 kilograma heroina. Vozilom "fijat dukato", nemačkih registarskih oznaka, upravljao je makedonski državljanin D. N. sa kojim je bila hrvatska državljanka R. G.

Na graničnom prelazu Kelebija, 28. septembra, u autobusu "Laste", prilikom ulaska u zemlju, pronađeno je 600 stabljika marihuane "holanđanke". Uz stabljike je poslata i kanta sa pet litara tečnosti za pospešivanje rasta marihuane.

Na istom prelazu, u autobusu koji se kretao na liniji Gnjilane – Beč, 22. maja je zaplenjen kilogram i po kokaina. Droga, umotana u dve kese i prelivena alevom paprikom da je ne bi otkrili psi tragači, bila je sakrivena u duplom dnu platnene torbe putnice M. M. kojoj je određen pritvor.

Rekordna ovogodišnja zaplena dogodila se 13. februara na graničnom prelazu Gradina, kada je u turskom kamionu otkriveno 111 kilograma heroina. Droga je bila sakrivena u rolnama tekstila i otkrivena je pomoću specijalnog rendgen uređaja kojim se proverava teret kamiona. Šest dana ranije, ali na Kelebiji, carinici su na ulasku u Srbiju u "audiju 200", austrijske registracije, pronašli skoro 18 kilograma tableta "ekstazi" i oko dva kilograma hašiša.

--------------------------------------------------------------------------

Zaplenjeno 10 kilograma marihuane

PARAĆIN – Inspektori za suzbijanje narkomanije su u nekoliko akcija proteklih dana od dilera i proizvođača zaplenili deset kilograma marihuane, saopštila je juče paraćinska policija. Marihuanu i druga opojna sredstva inspektori su oduzeli uglavnom od "povratnika" koji su zbog dilovanja droge više puta osuđivani.

M. Galović

[objavljeno: 18.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.