Kraljevo: Povređeni pilot i kopilot

Izvor: B92, 20.Okt.2014, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevo: Povređeni pilot i kopilot

Pilot i kopilot zadobili su lake povrede pri prinudnom sletanju poljoprivrednog aviona na planini Rudno kod Kraljeva.

Povređeni su prebačeni u ambulantu Zdravstvenog centra "Studenica".

"Pilot, s kojim smo bili u kontaktu, i kopilot su lakše povređeni", rekao je Tanjugu predstavnik Centra za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda u civilnom vazduhoplovstvu Nebojša Petrović.

On je naveo da su predstavnici tog Centra stupili u kontakt s Ministarstvom unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova i da će obezbediti mesto prinudnog sletanja letelice.

Petrović je dodao i da će to biti urađeno kako bi se sprečilo da se neovlašćene osobe približe letelici, a potom će se utvrditi uzrok prinudnog sletanja.

Kako je precizirao Petrović, radi se o avionu tipa "cesna 172" koji je bio angažovan na bacanju preparata iz vazduha protiv besnila na obroncima planina izmedju Kraljeva i Ušća.

Prema rečima meštana Rudna kod Kraljeva, prvo se začulo kloparanje, a zatim je avion prilikom prizemljenja zakačio telefonski stub udaljen nekoliko desetina metara od prvih kuća.

"Radnici strugare, koji su u to vreme ručali, izvukli su iz prevrnutog aviona pilota i kopilota koji su od razbijenog pleksiglasa imali posekotine po licu", rekao je jedan od očevidaca.

Povređenima je pružena prva pomoć u ambulanti na Rudnom, posle čega su upućeni u Zdravstveni centar Studenica u Kraljevu.

Kopilot Milan Bekić izjavio je Tanjugu da su obojica veoma lako mogli da poginu jer ništa nisu mogli da preduzmu, pri čemu je teren bio veoma loš.

"Motor je prekidao, stao, prešli smo planinu i dole su bile dve -tri ledine, kružili smo okolo i pokušavali da odledimo motor. On je u dva-tri navrata prihvatao da radi, ali je ubrzo prekinuo sa radom, sleteli smo na jednu poljanu, ali na kojoj nismo imali dovoljno mesta. Preskočili smo neki putić i udarili u banderu desnim krilom i preturili se. Dole je bila neka kuća, deca i žena", ispričao je Bekić.

Kako javlja dopisnik RTS-a, poljoprivredni avion je zakačio telefonski stub na 50 metara od prvih kuća u zaseoku Džode.

Šef tehničke sluzbe JAT privredne avijacije Nikola Stankov izjavio je Tanjugu da je avion u 14.45 poleteo sa trsteničkog aerodroma na redovnu akciju oralne vakcinacije lisica, a da je za ovaj posao zaduženo 12 aviona na teritoriji južne Srbije.

"Avion je posle nekih posla sata imao tehničkih problema, išao na prinudno sletanje i doživeo udes. Povredjeni su i pilot i operater koji je bio sa njim u avionu", izjavio je on i dodao da su obavešteni svi organi koji treba da izvrše uvidjaj.

Direktor Zdravstvenog centra Studenica Zdravko Veselinović izjavio je Tanjugu da je u toku dijagnostika povredjenih, ali da oni nisu životno ugroženi.

"Možda bude nekih težih povreda, ali oni ne zahtevaju nikakvo hitno operativno lečenje. Uglavnom se radi o povredama mekih tkiva lica i kod jednog i drugog", rekao je on .

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kraljevo: Pilot i kopilot povređeni posle prinudnog sletanja aviona

Izvor: Prva.rs, 20.Okt.2014

"Pilot , s kojim smo bili u kontaktu i kopilot su lakše povređeni", rekao je Tanjugu predstavnik Centra za istraživanej udesa i ozbiljnih nezgoda u civlnoim vazduholovstvu Nebojuša Petrović...On je naveo da su predstavnici tog Centra stupili u kontakt s Ministarstvom unutrašnjih poslova i da će...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.