Kragujevac će čuvati 29 kamera

Izvor: Blic, 13.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac će čuvati 29 kamera

KRAGUJEVAC - Grad će iz ovogodišnjeg budžeta izdvojiti 160.000 evra za gradnju prvog optičkog prstena u Srbiji, koji će obezbediti potpuni video nadzor centra grada.

Prema rečima Milivoja Borića, glavnog gradskog potpredsednika Saveta za bezbednost, analize koje su rađene tokom poslednje tri godine pokazale su da je potrebno hitno postavljanje 29 kamera da bi se nadzirale najveće raskrsnice i najfrekventnije ulice.

- U prvoj fazi će optički kablovi, postavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispod zemlje, da zaokruže prostor od Medicinske škole, preko Male Vage, Hale „Jezero" i ulaza u grad iz pravca Batočine. To će omogućiti postavljanje kamera u centru grada, na ulicama, raskrsnicama, kao i svim Javnim preduzećima. U mrežu će biti uključene i sve banke, a svi će biti direktno vezani za stanice policije - kaže Milivoje Borić.

Do sada je u 15 škola, od 25 njih, uveden video nadzor, a za svaku instalaciju je Skupština grada izdvojila od 90.000 do 200.000 dinara. Efekti su takvi da tokom prošle godine nije bilo većih tuča, a i kriminalci koji su školarcima prodavali drogu više ne zalaze u školska dvorišta. Video nadzorom je potpuno obezbeđen i Dečji dom „Mladost", u kome živi 43 dece bez roditelja. Kamerama je pokriveno i 90 odsto obdaništa, i za to je plaćeno tri miliona dinara.

Posle incidenta na Varoškom groblju, kada su huligani 2007. porušili i uglavnom uništili 42 spomenika, gradske vlasti su instalirale video nadzor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.