Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti novi tužioci

Beograd -- Zamenici republičkog tužioca Đorđe Ostojić i Jovan Krstić kandidati su Visokog saveta pravosuđa za vršioca dužnosti republičkog tužioca.

Kako piše list Danas, republički tužilac Slobodan Janković i okružni javni tužilac u Beogradu Milovan Božović ispunili su pre više od godinu dana uslove za penzionisanje, zajedno sa još stotinak sudija i tužilaca u Srbiji, ali još nisu razrešeni dužnosti pošto Skupština više od godinu dana nije raspravljala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o nosiocima pravosudnih funkcija.

Prema navodima Danasa, još se ne zna ko će biti kandidat za mesto okružnog tužioca Beograda.

Podsećajući i da specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Slododanu Radovanoviću uskoro ističe mandat, list navodi da će novi republički tužilac imati obavezu da imenuje novog specijalnog tužioca.

Pretpostavlja se da će zbog mnoštva pokrenutih postupaka, uključujući i najnoviji za ispitivanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, najverovatnije i u naredne dve godine taj posao biti poveren Radovanoviću.

"Iako postoji ozbiljan kandidat za mesto specijalnog tužioca za organizovani kriminal, pitanje je da li posle svih pokrenutih istraga koje je u poslednje vreme pokrenuo Radovanović nekome drugom dati da završi njegov započeti posao, što mnogi stručnjaci ocenjuju gotovo nemogućim", piše list.

Dnevnik podseća i da je Ostojić bio vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca u vreme vanrednog stanja i da je ostavku podneo, kako je obrazložio, "iz ličnih i profesionalnih razloga".

Dok je Ostojić bio na čelu Republičkog javnog tužilaštva, ono je podiglo 12 optužnica iz oblasti organizovanog kriminala, između ostalih i za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, kao i za ubistva još 34 osobe.

Jovan Krstić je, između ostalog, sproveo višegodišnju istragu koja je otkrila šemu piramidalne štednje i način na koji je opsluživana ova šema. Pokrenuo je istragu protiv odgovornih lica u banci Privatne privrede iz Podgorice, Jugoskandik štedionici i Dafiment banci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.