Izvor: B92, 24.Jan.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv kradljivaca nafte

Beograd -- Istražni sudija Višeg suda u Beogradu pokrenuo je istragu protiv osmorice osumnjičenih da su krađom sirove nafte iz naftovoda, oštetili NIS za oko 300 000 evra.

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala, Miljko Radisavljević, rekao je da je istražni sudija odredio pritvor do 30 dana petorici osumnjičenih, dok su trojica puštena da se u daljem toku istrage brane sa slobode.

MUP je ranije saopštio da su uhapšeni Milan Anđić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je označen kao organizator grupe, vlasnik beogradskog privatnog preduzeća "Lajf iz fajn", Davor Knežević i vlasnik autoprevozničke radnje ''Pavković Ljubinko'', Ljubinko Pavković.

Uhapšeni su i radnik "NIS - Naftagas" na poslovima održavanja sistema, Nikola Bokić, Dragan Miljanović i Milan Obradović.

U saopštenju je navedeno da je uhapšen i radnik MUP-a Milovan Rašuo, i Željko Petrović, koji je zaposlen kod Pavkovića kao vozač.

Članovi grupe, prema navodima MUP-a, osumnjičeni su za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, tešku krađu, primanje i davanje mita i falsifikovanje službene isprave.

Pripadnici te organizovane kriminalne grupe su od maja do novembra 2009. godine krali sirovu naftu iz naftovoda "NIS-a", tako što su u pogodnim terminima kada padne pritisak u cevovodu, "a po dojavama Bokića, specijalnim alatima bušili mehaničke otvore na cevovodu".

Potom su ispumpavali sirovu naftu direktno u cisterne autoprevozničke radnje ''Pavković'', u vlasništvu člana grupe Pavkovića.

Fiktivnu dokumentaciju su sačinjavali preko preduzeća "Lajf iz fajn" iz Beograda, a kradenu naftu su distribuirali do krajnjih kupaca.

Pri tome su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 300 000 evra, za koliko je oštećen NIS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.