ISTRAGA PROTIV KOMANDANTA 12. MOTORIZOVANE BRIGADE

Izvor: Kurir, 18.Maj.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTRAGA PROTIV KOMANDANTA 12. MOTORIZOVANE BRIGADE

ZAGREB - Županijsko tužilaštvo u Osijeku podnelo je zahtev za proširenje istrage protiv 67-godišnjeg državljanina Srbije, bivšeg komandanta brigade JNA, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1991. u Borovom Selu

ZAGREB - Županijsko tužilaštvo u Osijeku podnelo je zahtev za proširenje istrage protiv 67-godišnjeg državljanina Srbije, bivšeg komandanta brigade JNA, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 1991. u Borovom Selu i Ćelijama kod Vukovara.

Kako se navodi na internet stranici tužilaštva, osumnjičenom, koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, određen je pritvor i raspisana je međunarodna poternica.

Tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja da je on 1991. u Borovom Selu, danas Borovu, i Ćelijama bio komandant 12. proleterske mehanizovane brigade JNA i pretpostavljeni pripadnicima teritorijalne odbrana (TO) iz sela Bobota, Silaš, Borovo Selo, Trpinja, Markušica i Vera.

Taj srpski državljanin, a mediji pišu da se radi o Bori Ivanoviću i Večernji list donosi i njegov nadimak Konj, "znao je da je u okviru plana o stvaranju etnički čiste Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem na sastanku predstavnika JNA i TO dogovoren plan napada i okupacije sela Ćelije i progon hrvatskog stanovništva".

Tužilaštvo ga tereti da nije ništa učinio kako bi sprečio njemu potčinjene jedinice JNA i TO u artiljerijskom napadu na Ćelije 7. jula 1991. i da je propustio da spreči te jedinice u paljenju i pljački kuća koje su napustili meštani Ćelija kako bi spasavali živote.

Zahtev za proširenjem istrage podnet je istražnom sudiji u Osijeku nakon kriminalističke obrade i na osnovu krivične prijave vukovarsko-sremske policije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.