Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog zagađenja reke

Knjaževac -- Policija uhapsila direktore dva knjaževačka preduzeća, Gorana Ivkovića i Ninka Mitrovića, zbog ozbiljnog zagađenja dve reke.

Knjaževačka policija ih je uhapsila zbog sumnje da su direktno odgovorni za zagađenje Belog Timoka i pomora ribe u Svrljiškom i Belom Timoku. Njima je posle saslušanja određen pritvor u trajanju od 48 sati. Za krivično delo koje im se stavlja na teret zaprećena kazna je od jedne do 8 godina zatvora.

Ivković je direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća "Džervin kop komerc", Mitrović je vlasnik firme "Kop komerc”, koja je zakupac "Džervinove” hladnjače. Njima je, nakon saslušanja, određen pritvor u trajanju od 48 sati, izjavio je Zoran Stamenković, iz Policijske uprave Zaječar.

"U toku juna 2007. godine, kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine u slivu reke Beli Timok, zagadili su vodu u većoj meri, na širem području, usled čega je došlo do oštećenja i uništenja životinjskog sveta velikih razmera”, kaže on.

"Policijski službenici Policijske uprave Zaječar, u saradnji sa nadležnim državnim organima, nastavljaju aktivnosti na prikupljanju i rasvetljavanju činjenica povodom navedenog događaja o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštavana”, izjavio je Stamenković.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine uručio je u Knjaževcu rešenja kojima se privremeno zabranjuje rad preduzeća "Džervin kop komerc" i "Džersi", "Stokoimpeks" i "Venus".

Rešenja su usledila posle velikog uginuća ribe 29. juna u Svrljiškom i Belom Timoku, izazvanog povećanom količinom amonijaka.

Ministarstvo navodi da će preduzeće "Džervin kop komerc", koje se bavi preradom višanja, i "Džersi", koje proizvodi sir, morati da obustave rad dok ne dostave podatke o ispitivanju ispravnosti uređaja sa amonijakom, kao i o efikasnosti uređaja za prečišćavanja otpadnih voda.

Kako se navodi, klanici "Stokoimpeks" privremeno se zabranjuje rad dok ne dostavi podatke o efikasnosti uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, a "Venusu", koji prerađuje i konzervira voće i povrće, privremeno se zabranjuje ispuštanje otpadnih voda na zemljište, sve dok ne dostavi podatke o ispitivanju i uticaju otpadnih voda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.