Do kraja jula rezultati analize tla kod Raške

Izvor: Glas javnosti, Beta, 20.Jul.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja jula rezultati analize tla kod Raške

BEOGRAD - Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milan Dilparić izjavio je da će do kraja meseca biti gotovo veštačenje zemljišta sa lokacije kod Raške koje bi trebalo da pokaže ili demantuje postojanje masovne grobnice na tom mestu.

Predstavnici srpskog pravosuđa saopštili su početkom maja da je u blizini Raške pronađena masovna grobnica sa ostacima tela oko 250 kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Albanaca stradalih u okolini Drenice tokom 1998-1999, što je tada potvrdio i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Predsednik državne Komisije za nestale Veljko Odalović je na konferenciji za novinare posvećenoj nestalim sa područja Orahovca i Velike Hoče podsetio da su sa lokacije u Rudnici kod Raške, 6. juna uzimani uzorci tla sa dubine šest do osam meatra kako bi se utvrdilo da li u njima postoje organske materije i nabacivanje zemljišta što bi ukazalo na postojanje masovne grobnice.

Prema njegovim rečima, predstavnici Komisije, na čijem je čelu, nakon što od istražnog sudije dobiju rezultate analize koja se obavlja na Rudarskom fakultetu otići će u Pristinu i sve učesnike procesa informisati o ishodu.

"Nameravamo da odemo u Prištinu kako bismo sa rezultatima analize i svim aktivnostima koje poduzimamo upoznali sve učesnika provere lokacije i kosovsku javnost, jer se na tu temu mnogo manipuliše", rekao je Odalović i dodao da se "pre par nedelja na Kosovu pričalo" da Srbija nije spremna i da ne želi da istaži lokaciju sa posmrtnim ostacima Albanaca.

Tokom uzimanja uzoraka, na lokaciji su bili predstavnici Euleksa, kosovske Radne grupe za nestale, Međunarodnog komiteta crvenog krsta i drugih organizacija. Kako je saopšteno sredinom maja, srpsko tužilaštvo za ratne zločine i predstavnici Euleksa su zajednički su otkrili masovnu grobnicu kod jednog ribnjaka nedaleko od Raške, desetak kilometara od Kosova. Vukčević je tada rekao da su procene o broju žrtava sačinjene na osnovu svedočenja i analize snimaka iz vazduha.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.