Cena šećerne repe biće 0,35 evrocenti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2017, 05:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena šećerne repe biće 0,35 evrocenti

U Srbiji će ove godine šećerna repa biti posejana na 60 000 hektara što je otprilike na istim površinama kao I prošle godine. Helenik Šugar ugovorila je proizvodnju slakog korena na oko 23.000 hektara što je za 20 odsto više nego lane.

Šećerane u Crvenki i Žablju koje su u vlasništvu Helenik Šugara ove godine planiraju da prerade oko million i po tona slatkog korena.

Kako kaže direktor sirovinskog sektora  te kompanije Milan Martić, u 2017-tu godinu ušli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su sa ambicioznim planom, da povećaju površine pod tom kulturom i to za 20 posto. ugovorena Otkupna cena  sa kooperantima  je  35 evra po toni.

 Martić kaže da je" cena  korktna i plaćamo i proizvođačima je garantovana evro klauzula odnosno ne moraju da strahuju od promene kursa. "Uz dobre prinose i korektnu cenu proizvoađači mogu da planiraju visoke bruto prihode".

U kompaniji Helenik Šugar napominju da proizvodnju ugovaraju sa unapred poznatim poljoprivrednicima i da se trude da ta saradnja bude dugoročna. Jedan od kooperanata šećerane u Crvenki je i zadruga Kljajićevo koja je obavila setvu slatkog korena na 225 hektara.

 Prošla godina pogodovala je usevu šećerne repe pa su ostavreni dobri prinosi  od 70 tona po hektaru. I proizvođači i prerađivači nadaju se da će ova godina biti ako ne tako dobra barem slična kada je reč o prinosima te industrijske  kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.