Brzina najčešće uzrok nesreća

Izvor: B92, 06.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brzina najčešće uzrok nesreća

Beograd -- Načelnik Uprave saobraćajne policije Stojadin Jovanović kaže da je najčešći uzrok nesreća na srpskim putevima neprilagođena brzina.

Jovanović je na skupštini Međunarodne organizacije za prevenciju u drumskom saobraćaju naveo da se jedna trećina nesreća događa zbog neprilagođene brzine, a kao ostale uzroke nesreća naveo alkohol, nepropisno preticanje i umor vozača.

Prema njegovim rečima, poboljšanje bezbednosti u saobraćaju u Srbiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značajno, imajući u vidu, kako je naveo, starost vozila i nepotpunu izgradnju putne mreže.

Jovanović je kazao da je subjektivni faktor najčešći uzrok nesreća i dodao da je saobraćajna policja prošle godine registrovala oko 1,5 miliona saobraćajnih prekršaja.

On je rekao da se broj poginulih na putevima Srbije prepolovio jer je krajem osamdesetih na srpskim drumovima godišnje život gubilo oko 1.800 ljudi, a da od 2002. godine taj broj iznosi oko 950 poginulih.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić rekao je da je Vlada, održavanjem i izgradnjom novih saobraćajnica, učinila sve da se bezbednost na putevima poveća.

Ilić je ocenio da Ibarska magistrala nije tehnički bezbedna jer dnevno tim putem prođe više od 27.000 automobila. On je najavio izgradnju gradskih obilaznica širom Srbije – oko Sombora, Užica, Kraljeva, Novog Pazara i Vrbasa.

Direktor policije Milorad Veljović kazao je da su prioriteti policije u narednom periodu uspostavljanje novog sistema zaštite, jačanje kapaciteta saobraćajne policije, razvoj stručnih znanja, kako policajaca, tako i menandžmenta, kao i usklađivanje baze podataka sa međunarodnim standardima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.