Izvor: B92, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez optužnice za smrt učenika

Beograd -- Tužilaštvo još nije podiglo optužnicu zbog smrti učenika Nikole Kovačevića, gotovo dve godine i tri meseca kasnije.

On je umro posle tuče na školskom odmoru, a tužilaštvo još ne diže opružnicu. Otac Nikole Kovačevića podneo je krivičnu prijavu protiv okružnog tužioca Milovana Božovića i njegove zamenice Nevenke Manojlović jer smatra da ometaju istragu i izbegavaju podizanje optužnice.

Nikola Kovačević stradao je 14. marta 2005. kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ga tokom odmora blizu škole napali vršnjaci. Od udaraca koje je dobio, prema rečima njegovog oca, odmah je nastupila moždana smrt.

Pavle Kovačević dodaje da su patolozi Instituta za sudsku medicinu odmah naveli da je Nikolina smrt bila nasilna.

"Optužnica je mogla da bude podignuta posle tri meseca. Međutim, sada, dve godine i četiri meseca od tada, još nema optužnice. U međuvremenu su bila tri veštačenja i sada tužilaštvo traži četvrto", kaže on.

U sudu kažu da su u martu 2005. saslušani brojni svedoci i osumnjičeni maloletnici. Sud je tada naložio veštačenje radi utvrđivanja uzroka smrti, kaže Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda.

"Kada su sudu dostavljeni nalaz i mišljenje komisije veštaka, postupajući sudija je predmet dostavio Okružnom tužilaštvu nalazeći da je postupak okončan. To je bilo u novembru 2005. Potom je tužilaštvo stavilo zahtev za dopunu pripremnog postupka", kaže ona.

U tom zahtevu tužilaštvo je tražilo dopunsko veštačenje.

Drugi nalaz veštaka stigao je u sud posle godinu dana. Zbog razlika u nalazima, Okružni sud je u maju 2006. naložio usaglašavanje, a potom i dopunsko veštačenje. Treće veštačenje Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta potvrdilo je prvi nalaz, kaže Pavle Kovačević.

Ivana Ramić kaže da je posle svake dopune postupka sud tužilaštvu dostavljao predmet na dalje postupanje. "Nalaz Sudsko-medicinskog odbora dostavljen je sudu 28. maja 2007. i postupajući sudija za maloletnike je 1. juna, smatrajući da je okončan pripremni postupak, spise dostavio tužilaštvu na dalje postupanje", kaže ona.

Početkom prošle nedelje tužilaštvo je opet podnelo zahtev za dopunu postupka.

Pavle Kovačević je odlučio da podnese krivičnu prijavu republičkom tužiocu, od kog očekuje da proveri postupanje tužioca. "Očigledno je da razvlačenje postoji, da je stav vrlo zlonameran.

Očigledno je da okružni tužilac i zamenica zastupaju odbranu u ovom postupku. Ne znam zašto", kaže on i dodaje da okružni tužilac nije hteo da ga primi.

U Okružnom tužilaštvu nisu želi da govore za B92, a Božović je upozorio novinarku B92 da iznošenje detalja tog predmeta povlači krivičnu odgovornost.

Tužilac je u telefonskom razgovoru rekao i da ne želi da polemiše s porodicom i da tužilaštvo ne odugovlači postupak, smatrajući da je istina važnija od vremena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.