Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 07:08

Плата возача у Србији 350.000, водоинсталатера 240.000 динара - која је исплативија, диплома високе или средње школе

Возачи у Србији могу да зараде и до 350.000 динара месечно, водоинсталатери 240.000, фризери и пекари до 200.000. Према последњим подацима Инфостуда, највећи пад интересовања је за ИТ стручњаке – потражња је чак упола мања него прошле године за стручњацима из ове области. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Екипа РТС-а је у Националној служби за запошљавање проверавала да ли је лакше запослити се са дипломом високе или средње школе.
Према подацима Националне службе за запошљавање, у Београду је без посла око 44.000 људи.

Жељка Зеленовић Вуковић из Националне службе за запошљавање каже да се највише траже радници у услужним делатностима, грађевински радници и продавци.
"Што се тиче високог образовања тражени су економисти, правници, информатичари. Доста се запослило прошле године доктора, али их и доста имамо на евиденцији", каже Зеленовић Вуковић.
Како се повећава цена рада Последње истраживање Инфостуда показује да је претходне године највећа понуђена зарада за продавца била 250.000 динара, а за комерцијалисте 350.000. Магационери су могли да зараде 150.000, возачи и до 350.000 динара, фризери и пекари 200.000, а за водоинсталатера је понуђена зарада од чак 250.000.
"Тржиште рада функционише као било које друго тржиште. Када је смањена понуда неких занимања, а велика тражња за тим занимањима, једноставно се цена рада повећава. У тој ситуацији када немате довољан број радника, радници могу да бирају на које ће место, настаје конкуренција између фирми где се оне надмећу за раднике", рекао је доцент на Економском факултету Марко Владисављевић. 
Стабилно тржиште Пи-ар менаџер Инфостуда Милош Турински истиче да имамо стабилно тржиште.
"Надамо се да ћемо у овој години одржати ту стабилност и крајем ове или почетком наредне почети са растом. Морамо да децентрализујемо тржиште, побољшамо услове рада", наводи Турински.
Највеће шансе да добију посао имају нискоквалификовани радници - возачи, бравари, пекари, фризери, водоинсталатери, ауто-механичари, кувари. Ова занимања су дефицитарна већ скоро 10 година. Са средњом стручном спремом највеће шансе за посао имају административни радници и комерцијалисти, затим машински инжењери и електроинжињери. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.