Zbog odluke EU cene Android telefona će uskoro skočiti!

Izvor: SaznajNovo.com, 17.Okt.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog odluke EU cene Android telefona će uskoro skočiti!

Evropska komisija je nedavno naplatila Google-u pet milijardi dolara zbog „zloupotrebe dominacije njihovog Android operativnog sistema i ometanje konkurencije“. Zato je Google odlučio da naplaćuje integraciju svojih aplikacija EU proizvođačima telefona.
Što znači da će od sada EEA proizvođači telefona morati da plaćaju Google-u ukoliko žele da u svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << Android telefone instaliraju inače besplatne Google aplikacije. U tu listu spadaju Google Search, Chrome, Gmail, Youtube, Google Maps… i mnoge druge poznate Google aplikacije, pa čak i sam Play Store!
Sve te aplikacije su inače dolazile preinstalirane u sam Android telefon, što je korisnicima olakšavalo početno podešavanje telefona.
Pošto nam je preinstaliranje Google Search i Chrome-a, zajedno sa ostalim aplikacijama, pomoglo da finansiramo razvoj i besplatnu distribuciju Android-a, sada ćemo uvesti plaćeni sporazum o licenciranju za pametne telefone i tablete koji se prodaju u EEA. Android će ostati besplatan i otvorenog kôda.“ – naveo je Google u svom blog postu.
Google je investirao milijarde dolara u izgradnju Android operativnog sistema, a još uvek ulaže milione da održi taj projekat. Da bi njihov OS ostao besplatan i otvorenog kôda, Google ima dogovor sa proizvođačima telefona da instaliraju popularne Google aplikacije koje će im generisati prihod. Ova praksa je dobra i za Google, i za korisnike, a proizvođačima nije na štetu. Jer, Google generiše prihod, a korisnici dobiju preinstalirane Google aplikacije pa ne moraju sami to raditi.
Ali, Evropska komisija je morala da se umeša  (svi srećni i zadovoljni sve dok se oni ne pojave kao i uvek) pa je zabranila Google-u da to radi. Zapravo, oni su zabranili Google-u da forsira proizvođače da „nelegalno“ instaliraju njihove aplikacije i servise (naročito Chrome i Google Search) u Android, jer nije fer blokirati konkurente da dođu do korisnika.
Google je trenutno u procesu isplate kazne, ali su naveli da će njihova nova odluka stupiti na snagu od 29. oktobra i važiće za sve EU države plus za EEA članice, što se odnosi na Island, Lihtenštajn i Norvešku.
Tako da će proizvođači telefona sa teritorije EU imati dve opcije što se tiče licenci, a ukupno tri koje mogu da biraju:
da instaliraju sve kao i do sada što su (najskuplja opcija),da instaliraju ali da izostave Chrome i Search (nešto jeftnija opcija),da u svoje uređaje ne instaliraju Google aplikacije uopšte (besplatno)Spominje se i četvrta opcija koja dozvoljava proizvođačima da instaliraju bez naknade sve Google aplikacije, ali bi morali da instaliraju i aplikacije konkurencije (što se korisnicima neće dopasti).
I na kraju, ako proizvođači odluče da troškove za Google aplikacije stave na teret krajnjih korisnika, to će učiniti tako što će povećati cene samih telefona i tableta.
Da li će Srbija biti pogođena ovim? Direktno – ne, indirektno – da. Ako budete želeli da kupite nov telefon koji je proizveden ili prodavan u državama članice EEA, platićete veću cenu. Dosta uvoznika kod nas uvozi telefone upravo iz tih država, što znači da će sada i oni podići cenu.
Update (21.10.2018.): prema najnovijim informacijama, cene telefona će se povećati sigurno, ali će poskupljenje zavisnosti od gustine piksela ekrana. Ovako će se kretati poskupljenje u zavisnosti od PPI (pixel per inch):
500 PPI i više: 40$400-500 PPI: 20$Ispod 400 PPI: 10$Dok će uređaji sa zaista slabom konfiguracijom poskupeti za nekih 2.5$
Detaljnije - Zbog odluke EU cene Android telefona će uskoro skočiti!

Nastavak na SaznajNovo.com...






Povezane vesti

Više ništa neće biti isto: Android moramo da platimo!

Izvor: B92, 18.Okt.2018, 09:21

Američki IT gigant menja način izdavanja dozvola za korišćenje Android aplikacija u Evropi. Preciznije, Gugl će proizvođačima Androida naplaćivati aplikacije...Tako, kao što je ranije najavio njegov izvršni direktor Sander Pičai, a B92, net preneo, Gugl planira prvi put da naplati Play Store...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.