Srbija dobila prvu EWPN ambasadorku

Izvor: ItRešenja.com, 27.Jun.2023, 20:45

Srbija dobila prvu EWPN ambasadorku

Payoneer, fintech kompanija koja malim i srednjim preduzećima omogućava da vrše transakcije, posluju i razvijaju se na globalnom planu, i EWPN (Evropska mreža žena iz industrije plaćanja) zvanično su potvrdili da je Jelena Đurović iz kompanije Payoneer prva ambasadorka ove organizacije u Srbiji. Ova neprofitna organizacija posvećena je razvoju inovacija u domenu industrije plaćanja, a kroz svoje aktivnosti i inicijative posebno je uključena u temu inkluzivnosti i diverziteta u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << industrije, primarno kroz implementaciju programa i događaje koji jačaju mesto i važnost žena u globalnom poslovanju. Lokalna fintech zajednica na ovaj način dobija važnu priliku za pozicioniranje i dalji razvoj na evropskom i svetskom tržištu.

Prva srpska EWPN ambasadorka, Jelena Đurović, nalazi se na poziciji menadžerke za partnerstvo za Srbiju i jugoistočnu Evropu u globalnoj fintech kompaniji Payoneer. Uz preko petnaest godina iskustva u tradicionalnom bankarstvu, i gotovo tri godine iskustva u fintech transakcijama, Jelena je usmerena na bankarske usluge za mala preduzeća, poput izgradnje i finansijke podrške preduzetničkoj zajednici koja posluje u globalnoj digitalnoj ekonomiji.

„Cilj mi je da naglasim prednosti digitalnog prostora i pokažem da se finansije ne svode samo na novac i brojke, već i na inovaciju i saradnju sa klijentima, startapima i ostalim zainteresovanim stranama, da bismo na taj način zajedničkim snagama inicirali pozitivne promene u našem društvu. EWPN je organizacija koja istinski promoviše ove vrednosti, a moja motivacija je da kroz ovu platformu ostvarim relevantna poznanstva koja će učiniti da se glas našeg regiona dalje čuje i bolje pozicionira na mapi evropskog i globalnog tržišta. Ovo je sjajna prilika za iniciranje određenih promena koje će obezbediti više prilika i za naše ljude i za domaće poslovanje“, rekla je Jelena Đurović ovom prilikom.

Globalna digitalna ekonomija omogućava razvoj brojnih novih modela poslovanja koji imaju veliki potencijal za nove poslovne prilike, ali nisu lako pristupačni kroz tradicionalni finansijski sistem, naročito u malim i manje razvijenim državama. Jelena veruje da je u takvom okruženju od velike važnosti podsticati partnerstva između tradicionalnih i inovativnih kompanija, budući da saradnja otvara prostor za kreiranje jedinstvenih ekosistema koji u značajnoj meri proširuju mogućnosti formalne finansijske ekonomije.

Jelena je imenovana za ambasadorku u trajanju od dve godine, i u tom periodu će se pred njom naći brojni izazovi. Pored nedvosmislene podrške koja očekuje domaće fintech preduzetnike i žene iz sveta regionalnih finansija, postoji i pitanje imperativa šire finansijske inkluzije, koja seže dublje od puke rodne reprezentacije. Naime, Jelena se bavi razmatranjem inovativnih modela poslovanja i zaposlenja koji su trenutno u razvoju, poput frilensera, honoraraca, digitalnih nomada i ostalih preduzetnika u globalnoj digitalnoj ekonomiji koji nemaju ravnopravan pristup čak ni osnovnim finansijskim proizvodima.

Iako uključenost žena u fintech industriji raste iz godine u godinu, poslednji podaci sa Forbsove liste ukazuju na to da je u 2022. godini zabeležen rekordno visok procenat žena na poziciji izvršnog direktora u pet stotina najsupešnijih svetskih kompanija. Ipak, taj procenat je i dalje svega 8.8%, što je upravo razlog zbog kojeg je EWPN konferencija od velike važnosti u kreiranju boljih prilika za žene u ovoj industriji.

Ohrabrujući podaci stižu svakog dana, a Payoneer, fintech kompanija sa modernom platformom za digitalno plaćanje, dodatno podstiče pozitivne promene zahvaljujući svojoj politici nepristrasnosti. Prema statističkim podacima za 2022. godinu, 50% zaposlenih u ovoj kompaniji na globalnom nivou čine žene. Žene u kompaniji Payoneer predstavljaju 44% ukupnog rukovodstva – to zapravo znači da svakih osam izvšnih senior pozicija dolaze tri žene, što je značajan podatak, imajući u vidu da trenutno u fintech industriji žene zauzimaju manje od 25% izvršnih senior pozicija. Kompanija Payoneer podseća da se ne radi o transferu moći i favorizovanju jedne strane u odnosu na drugu, već o obezbeđivanju jednakih prava i podjednakoj zastupljenosti oba pola.Prvi EWPN događaj za jugoistočnu Evropu nedavno je održan u Zagrebu, a organizovan je od strane regionalnih EWPN ambasadorki iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Srbije. Među govornicima bili su predstavnici i predstavnice finansijske industrije iz 12 zemalja, uglavnom iz jugoistočne Evrope, a glavna tema bila je promocija inkluzivnosti i diverziteta, što je i kod nas postalo jedno od vodećih pitanja.

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.