Raspberry Pi Zero: U potpunosti funkcionalan računar za 5 dolara

Izvor: B92, 27.Nov.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspberry Pi Zero: U potpunosti funkcionalan računar za 5 dolara

Kompanija Raspberry Pi iz Penkoida u Velsu izradila je novu, još jeftiniju verziju najjeftinijeg britanskog kompjutera ikada napravljenog.

Raspberry Pi Zero je širok samo 3 centimetra, a u njega je spakovano sve što je potrebno za obavljanje računarskih zadataka.

Cena novog kompjutera iznosi 4 funte u Velikoj Britaniji, odnosno 5 dolara u SAD. Njegova cena toliko je niska, da ga je kompanija delila besplatno uz magazin MagPi sa svega 5.99 funti.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnici kompanije navode da mnogi ljudi i dalje izbegavaju kupovinu malih kompjutera, uprkos njihovoj priuštivosti.

Maleni kompjuter dolazi sa 512 megabajta RAM memorije, procesorom od 1 gigaherca, USB slotom, memorijskom karticom i kućištem koje omogućava povezivanje sa HD Televizijom.

Zbog velike praktičnosti, ovaj kompjuter našao je primenu u mnogim školama, a kompanija planira da i dalje usavršava Raspberry Pi kompjutere.

Ranije ove godine ustanovljeno je, međutim, da jedan od Raspberry Pi modela može da se restartuje ukoliko se ka njemu uperi blic fotoaparata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.