Pogledajte šta može kamera od 3.200 megapiksela VIDEO

Izvor: B92, 27.Okt.2020, 14:50

Pogledajte šta može kamera od 3.200 megapiksela VIDEO

Naučnici iz Menlo Parka nacionalne laboratorije za ubrzavanje SLAC sa sedištem u Kaliforniji, snimili su prve digitalne fotografije od 3.200 megapiksela na svetu, koristeći napredni uređaj za snimanje koji je napravljen za istraživanje svemira.

"Izmerićemo i katalogizovati oko 20 milijardi galaksija", rekao je Stiven Kan, direktor opservatorije Vera C. Rubin u Čileu.

U toj opservatoriji će najveći svetski digitalni fotoaparat postati središte monumentalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napora na mapiranju noćnog neba.

Kameri će biti potrebno oko 10 godina da uhvati najdetaljnije slike svemira ikad snimljene.

"Većina delova noćnog neba zapravo nikada nisu snimljeni teleskopima", rekao je Kan.

"Nijedan deo neba zaista nije snimljen sa ovakvom vrstom sekvenciranja i vremenskom kadencom, gde možete gledati kako se stvari menjaju", istakao je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.