Noviteti sa GSM kongresa (2)

Izvor: B92, 04.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noviteti sa GSM kongresa (2)

Tri kompanije bore se za treće mesto na tržištu mobilnih telefona. Koje su novitete one predstavile?

Zoran Drenković




Ceo sajam je bio preplavljen reklamama novog LG telefona koji donosi revolucionarni softver i olakšanu pretragu sadržaja pomoću palca i položaja ekrana. U pitanju je LG Arena i nov interfejs nazvan S klasa. Kućište od brušenog aluminijuma, zaobljene ivice, kompaktne dimenzije, veliki ekran (3 inča, 480x800 tačaka) osetljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na dodir, interna memorija od 8 GB, HSDPA, Wi-Fi, kamera od 5 MPx... Ali softver je ključan adut Arene. Zasnovan je na starom, ali je mnogo unapređen.

GM730 je telefon sa Windows Mobile 6.1 OS-om kombinovanim sa LG-ovom S klasom. Ekran dijagonale 3 inča, rezolucije 240x400 tačaka osetljiv je na dodir, a kamera je rezolucije 5 MPx. Wi-Fi, A-GPS, Bluetooth i document viewer se podrazumevaju. KT770 je prvi LG sa Symbian S60 operativnim sistemom verzije 3.2. Slajder je sa ekranom WQVGA rezolucije, 3G podrškom, kamerom od 5 MPx i džojstikom koji može pomerati kursor dijagonalno. Ta opcija je pogodna za pretragu interneta i kretanje glavnimm menijem. GD900 ili Crystal je još jedan unikatan model. Poseban je po slajd tastaturi koja je providna. LG ostale specifikacije nije objavio, a telefon je bio iza stakla, samo u formi prototipa.

Američki proizvođač Motorola nije imao ni jedan svež telefon. Svi "novi" su zapravo već bili na CES sajmu u Las Vegasu. Osnovni monoblok telefon W233, VA76 na preklop sa eksternom antenom i A3100 – Windows Mobile 6.1 sa ekranom dijagonale 2,8 inča i kamerom od 3,2 MPx. Glavna tema na Motorolinom štandu je bila 4G, u obliku LTE (Long Term Evolution) mreže, sa potencijalnom mogućnošću povezivanja na internet brzinom od 326,4 Mbps. Trenutni maksimum od 10,2 Mbps se postiže novim Nokijinim telefonima, koji su tek prikazani javnosti. Na tržištu su modeli sa brzinom preuzimanja podataka od 7,2 Mbps.

Sony Ericsson

Ove godine je broj novih SE modela pao na četiri. Glavna novost je bio prototip Idou, telefon sa kamerom rezolucije 12 MPx. Na žalost, Idou je daleko od produkcije. Liči na C905, ali je monoblok. SE ga najavljuje tek za drugu polovinu godine. Za sada znamo da je reč o telefonu kojeg pokreće Symbian S60 v5. Ima ekran rezolucije 360x640 piksela koji imaju svi telefoni sa ovim sistemom, dijagonale 3,5 inča, osetljiv na dodir. Zbog tolikog ekrana, telefon je malo većih dimenzija (111x54x15 mm). Kako je ovo najbolji telefon u SE ponudi, u njega su ugradili sve napredne tehnologije i funkcije.

Drugi ponos Sony Ericssona je W995 Hikaru. On je spoj Walkman i Cyber-shot modela, slajder forme. Ima kameru rezolucije 8 MPx, ekran dijagonale 2,6 inča, 3,5 mm A/V priključak, 8 GB M2 memorijsku karticu i stari dobro poznati A200 softver. Novi softver, koji se prvi put pojavljuje na SE pratećem disku, je Media Go. Sa njim ćete lakše moći da organizujete filmske i muzičke datoteke. Dovoljno će biti da prevučete fajlove i biće automatski kopirani i konvertovani u odgovarajući format.

Nekoliko dana pre sajma, pojavili su se C901, C903 i W395. Oba Cyber-shot modela imaju kameru rezolucije 5 MPx. C903 je slajder, urađen po uzoru na Sony fotoaparate serije T. C901 je monoblok debljine samo 13 mm, a liči na K770. W395 je slajd model sa nešto skromnijim mogućnostima. Ekran je rezolucije 176x220 tačaka, a kamera od 2 MPx. Zato ima M2 karticu od 1 GB i stereo slušalice sa ugrađenim basom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.