Ni kriptovalute nisu imune na hakovanje

Izvor: B92, 07.Jul.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni kriptovalute nisu imune na hakovanje

Jedna od najvećih berzi za prodaju i kupovinu bitcoina, južnokorejska berza Bithumb, našla se na meti hakera, zbog čega su kompromitovani podaci o čak 30.000 kupaca i prodavaca.

Da je došlo do hakerskog napada, postalo je jasno nakon što su pojedini kupci Bithumba prijavili da im je s računa nestao novac.

U istragu se uključila i južnokorejska agencija za internet i bezbednost, ali prema trenutno dostupnim informacijama, korisničke lozinke nisu ukradene, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo novac.

“Hakovan je lični računar jednog od zaposlenih, ne glavni server. Otkrivene su neke lične informacije kupaca, poput brojeva mobilnih telefona i e-mail adresa. Ali, otkrili smo i da je nekim kupcima ukraden novac jer su hakeri dobili pristup jednokratnim lozinkama koje se koriste u elektronskim finansijskim transakcijama”, navodi se u saopštenju Bithumba, objavljenom na Brave New Coin.

Iako nije zvanično potvrđeno, navodno se radi o krađi "nekoliko milijardi wona" odnosno više miliona dolara.

Bithumb je jedna od najvećih i najprometnijih bitcoin berzi na svetu, a ovaj slučaj samo pokazuje da je skok vrednosti kriptovaluta izazvao pažnju ne samo kupaca i prodavaca već i hakera.

Uostalom, ovo nije prvi slučaj "nestanka" velike količine kriptovalute. U 2014. godini još jedna berza - Mt. Gox - je nastradala u hakerskom napadu. Tada je "nestalo" bitcoina u protuvrednosti od 460 miliona dolara. Ali, tada je i bitcoin vredeo znatno manje nego danas.

S porastom vrednosti kriptovaluta i sve većim brojem korisnika, očekuje se da će se ovakvi slučajevi ponavljati sve češće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.