Najbolji preduzetnik dobija 20.000 evra

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji preduzetnik dobija 20.000 evra

Dnevni list „Blic“ osmu godinu zaredom bira najboljeg preduzetnika u Srbiji u partnerstvu sa Sosijete ženeral bankom.

- Kao i u fudbalu, od 100.000 onih koji pokušaju da pokrenu svoj posao, malo ko postane stvarno uspešan, a izbor najboljeg “Blic preduzetnika 2014“ je tu da pomogne - rekao je Dušan Vujović, ministar finansija, najavljujući početak ove akcije.

Najuspešniji će od Sosijete ženeral banke dobiti nagradu 20.000 evra, koju će uložiti u dalji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razvoj poslovanja.

- Osnovni cilj ove akcije je da nagradimo ljude koji su na sebe prihvatili rizik da počnu nešto novo, da se zaduže, da zaposle nove radnike, da budu uspešni i pošteni. Mala preduzeća su početak i kraj svega. Privreda je kao piramida. Na vrhu su najveći, a u podnožju veliki broj malih kao osnova na kojoj počiva ceo sistem privrede - kaže Vujović.

Mala preduzeća, ističe ministar, stvaraju 34 odsto bruto domaćeg proizvoda, a u njima je zaposleno 750.000 ljudi.

Dosadašnji pobednici, kako je rekao Veselin Simonović, glavni urednik “Blica”, najbolji su dokaz da ova prestižna akcija našeg lista ima smisla.

- Oni pokazuju da smo na pravom putu. Svi su uspešni i svi su još više razvili svoje poslove. Naš cilj nije samo da se izabere pobednik nego da promovišemo preduzetništvo. Odabraćemo 50 firmi koje su imale dobre ideje i hrabrost. Predstavljajući njihove ideje, želimo da ohrabrimo druge - rekao je Simonović.

Žiri i kriterijumi

O najboljima će odlučiti šestočlani žiri kojim će predsedavati ministar finansija Dušan Vujović. Osim njega, u žiriju će biti i Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Jelena Bulatović, izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera, Milivoje Miletić, v.d. predsednika Privredne komore Srbije, Verica Radovanović, direktor odeljenja za mala preduzeća Sosijete ženeral banke, i Danijela Nišavić, novinar “Blica”. Kriterijumi za izbor najboljeg biće profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni potencijal, broj zaposlenih i novozaposlenih u 2014, tehnološke inovacije, orijentisanost ka zaštiti životne okoline i ostvaren doprinos razvoju lokalne zajednice.

Žiri će predložiti 300 najuspešnijih preduzeća iz kategorije malih firmi sa najviše 50 zaposlenih i godišnjim prometom od 2,5 miliona evra. Uslovi su i da preduzeće nikad nije bilo u blokadi, da nema sudske sporove i da plaća poreze i doprinose. Daljom selekcijom kandidata u uži izbor ući će pedesetak firmi za koje žiri proceni da su najuspešnije, a koje će potom biti predstavljene u dnevnom listu “Blic“. Na završnoj konferenciji u martu 2015. biće proglašen “Blic preduzetnik 2014”, kojeg će Sosijete ženeral banka nagraditi sa 20.000 evra.

- Mi imamo puno poverenje u mali biznis, najefikasniji segment na tržištima većine zemalja. Preduzetnici i male kompanije mnogo doprinose zapošljavanju i ekonomskom razvoju, što je za Srbiju od velikog značaja - rekao je Frederik Kuen, predsednik Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Dosadašnji pobednici „Blic preduzetnika“

Od 2007. godine titulu “Blic preduzetnik“ ponelo je sedam vlasnika firmi različitih profila. Svi su nagradu od 20.000 evra uložili u dalji razvoj poslovanja. Prvi koji je zavredio ovo zvanje je Srđan Pavlović, proizvođač dečje obuće iz Bele Palanke. Naredne godine titulu je dobila Snežana Đorđević, vlasnica firme “Agrounik“ iz Zemuna, koja se bavi proizvodnjom mikrobioloških đubriva, zatim Radovan Milojević, vlasnik firme “Stublina“ iz Stojnika, koja se bavi proizvodnjom brava i okova, a potom i IT preduzeće “Execom” iz Novog Sada. Pre tri godine nagradu je dobio Dragan Ćirić iz Babušnice, vlasnik firme “D-kompani“, koja proizvodi delove za automobile, a posle njega i Nebojša Matić, vlasnik “Mikroelektronike“ iz Beograda, koja proizvodi razvojne ploče i kompajlere. Poslednji dobitnik je Nenad Blagojević, vlasnik “Blenda” iz Zloćudova kod Leskovca, koji se bavi otkupom i preradom drveta i izvozi 98 odsto celokupne proizvodnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.