Ko sme da kaže ne Marku Zakerbergu?

Izvor: B92, 04.Avg.2012, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sme da kaže "ne" Marku Zakerbergu?

Dalton Kaldvel je do pre nekoliko dana bio "običan" uspešan mladi IT stručnjak čiji je drugi "startap" zapao za oko mnogima, pa i čelnicima Fejsbuka. Danas je poznat ili kao "najveći ludak u Silicijumskoj dolini" ili kao "heroj interneta".

@font-face {"Cambria Math"; }@font-face {"Calibri"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 10pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; }.MsoChpDefault { font-size: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 11pt; }.MsoPapDefault { margin-bottom: 10pt; line-height: 115%; }div.WordSection1 { page: WordSection1; Za razliku od mnogih drugih, Kaldvel nije želeo da popusti pred gigantom i posle neprijatnih pregovora sa Markom Zakerbergom i njegovim timom rešio je da započne oštru borbu protiv "velikog F".

Kaldvelova kompanija "Mixed Media Labs" je krenula u razvijanje projekta App.net, koji bi trebalo da pomogne ljudima koji prave aplikacije za mobilne uređaje da budu primećeni na Fejsbuku. Dobio je podršku iz Fejsbuka za ovaj projekat, a zatim je, nekoliko meseci kasnije, usledio poziv iz Zakerbergove kompanije i serija prilično jasnih poruka - "mi želimo da razvijemo nešto slično, kupićemo tvoju kompaniju, počni da radiš za nas ili ćemo te uništiti".

Kaldvel nije želeo da, kao mnogi drugi, pristane na tako nešto, ljutito je napustio sastanak i objavio otvoreno pismo Marku Zakerbergu koje je ubrzo postalo hit na internetu.

"Verovatno jesam lud zbog svega ovoga, ali mislim da postoje trenuci u kojima treba da radiš lude stvari. Ono što se desilo meni nije jedinstven slučaj i drugima je poručivano da se ili utope u kompaniju ili prestanu da rade na svojim projektima", rekao je Kaldvel.

Njegov plan je da se sada potpuno odvoji od Fejsbuka i App.net pretvori u svojevrsnu društvenu mrežu za programere. Ideja je da struktura mreže bude slična Tviteru, uz razliku što ne bi bila besplatna, a veći deo prihoda bi delili timovi programera čije aplikacije privlače ljude na mrežu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ko sme da kaže 'ne' Marku Zakerbergu?

Izvor: medio.rs, 04.Avg.2012

Dalton Kaldvel je do pre nekoliko dana bio "običan" uspešan mladi IT stručnjak čiji je drugi "startap" zapao za oko mnogima, pa i čelnicima Fejsbuka. Danas je poznat ili kao "najveći ludak u Silicijumskoj dolini" ili kao "heroj interneta".

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.