Kako je 2013. izgledala za Microsoft?

Izvor: B92, 01.Jan.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je 2013. izgledala za Microsoft?

Da li je 2013. godina bila dobra ili loša za Microsoft? Kompanija je zaokupljala pažnju medija iz brojnih razloga, i pozitivnih i negativnih, ali da bi zaista mogli da procenimo da li se Microsoft nalazi na pravom putu, moramo da pogledamo njegovu prošlost.

Sa izlaskom Windowsa 8 i Windows Phonea 8, 2012. je bila velika godina za Microsoft. Ali ona je isto tako bila i godina ponovne izgradnje kada su sve softverske platforme doživele velike promene.

Pogledajte kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 2013. godina izgledala za Microsoft:

1. Office 365 i model pretplate

Kada je nova verzija Officea 365 predstavljena u januaru, najvažniju stvar nije predstavljala optimizacija za cloud i socijalne mreže već poslovni model. Nakon godina prodavanja Officea kao posebne aplikacije, Microsoft je prešao na plan pretplate.

Umesto plaćanja za poznati paket koji uključuje Word, Excel i PowerPoint, korisnici sada mogu da im pristupe za nekoliko dolara mesečno.

Same aplikacije su značajno unapređene sa direktnim vezama ka drugim Microsoftovim servisima uključujući tu i SkyDrive.

2. Surfaceov pad vredan 900 miliona dolara

Kada je Microsoft objavio zaradu u četvrtom kvartalu 2013. godine bilo je očigledno da je kompanija proizvela znatno više Surface tableta nego što su ljudi želeli da kupe. Ovo je bila loša procena koja je kompaniju stajala 900 miliona dolara.

3. Office je stigao na Android i iPhone

Office predstavlja jedan od glavnih temelja Microsofta, ali je bio izložen žustroj konkurenciji u vidu Googlea, Applea i drugih, posebno na mobilnim platformama.

Kako bi se obračunao sa konkurencijom, Microsoft je otvorio Microsoft novim platformama – iPhoneu i Androidu.

Iako su same aplikacije prilično ogoljene na same osnove zbog malih ekrana smartfona, u pitanju je veliki potez na koji bi se ranije gledalo kao na bogohuljenje.

4. Facebook, Foursquare i Flipboard za Windows 8

Stiv Balmer je na Microsoftovoj Build developer konferenciji najavio Windows 8, a jedna od najboljih vesti za kompaniju bio je podatak da su sve velike aplikacije bile pripremane za novu platformu.

S obzirom na prisustvo najvećih mobilnih igrača, bilo je jasno da će se Windows 8 platformi vrlo brzo pridružiti i manje kompanije sa svojim aplikacijama.

5. Balmer se povlači sa svoje pozicije

Odluka Balmera da u 2014. godini napusti Microsoft dovelo je do priličnog uzbuđenja na tehnološkom tržištu. Glasine o njegovom odlasku bile su prisutne već neko vreme, ali činilo se kao da Microsoft i Blamer još nisu spremni za konačni pozdrav.

Ovoj odluci sasvim sigurno su doprineli debakl Surfacea i najavljeno restruktuiranje kompanije.

6. Microsoft kupio (većinu) Nokije

Apple ima iPhone, Google je kupio Motorolu, ali šta je sa Microsoftom? Kako bi zaista bio pravi gospodar Windows Phonea, Microsoftu je bio potreban telefon.

Umesto da se posveti kreiranju sopstvenog uređaja, kompanija je odlučila da prosto kupi svog najbližeg partnera – Nokiju, koja je bez ikakve sumnje na prvom mestu kada je u pitanju Windows Phone hardver.

Ovaj potez je imao smisla. Mobilno tržište je potpuno drugačije od tržišta tableta, i znatno je pametnije osloniti se na nečije iskustvo nego pokušavati da se ponovo izmisli točak.

7. Windows Phone dobija na popularnosti

Početkom 2013. godine bilo je prilično teško proceniti ko će biti treća alternativa kada su mobilni operativni sistemi u pitanju – Windows Phone ili BlackBerry. Sada je jasno da je Windows Phone osvojio tu titulu zahvaljujući tržištima u razvoju i čak zauzimajući drugo mesto na mestima poput Latinske Amerike.

8. Dolazak Windowsa 8.1

Microsoft je imao moćan operativan sistem sa Windowsom 8, ali on je ipak izgledao nedovršeno.

Windows 8.1 je rešio sve te probleme i predstavio par novih funkcija, a u simboličnom gestu, Microsoft je čak vratio i Start dugme.

Iako ovo nije bilo toliko relevatno kada su funkcije u pitanju , kompanija je korisnicima poslala ozbiljnu poruku: Iako smo već odabrali put kojim ćemo se kretati, to ne znači da ponekada ne možemo da promenimo traku kojom se krećemo.

9. Surface, druga generacija

Iako je originalni Surface bio promašaj, njegov brat, Surface Pro, imao je znatno više uspeha. Zahvaljujući kasnijem predstavljanju, znatno uglađenijem softveru i moćnijem procesoru, Surface Pro je naišao na dobar prijem nakon predstavljanja u januaru.

Ovo je podstaklo Microsoft da praktično duplira svoju ponudu dodatnim predstavljanjem modela Surface 2 i Surface Pro 2 na jesen.

10. Xbox One

Ako Microsoft poseduje barem jedan proizvod koji stvara uzbuđenje slično onom koje lojalni kupci Apple proizvoda osećaju onda je to svakako Xbox.

Xbox 360 je jedna od najbolje prodavanih konzola na svetu a novi Xbox One ceo koncept podiže na jedan potpuno novi nivo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako je 2013. izgledala za Microsoft?

Izvor: B92, 01.Jan.2014

Da li je 2013. godina bila dobra ili loša za Microsoft? Kompanija je zaokupljala pažnju medija iz brojnih razloga, i pozitivnih i negativnih, ali da bi zaista mogli da procenimo da li se Microsoft nalazi na pravom putu, moramo da pogledamo njegovu prošlost...Sa izlaskom Windowsa 8 i Windows Phonea...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.