Internet saobraćaj će do 2013. porasti pet puta

Izvor: B92, 16.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet saobraćaj će do 2013. porasti pet puta

Kompanija Cisco objavila je rezultate studije Cisco Prognoze i metodologije Indeksa vizuelnog umrežavanja (2008- 2013), koja ukazuje da će svetski IP saobraćaj porasti pet puta do 2013. godine.

Izvor: Mikro




Prognoza je napravljena da bi se proračunao rast svetskog saobraćaja Internet protokola i zasniva se na prognozama Ciscovih nezavisnih analitičara. Glavni pokretači rasta su brzi širokopojasni video sadržaj, mobilnost uređaja i aktivno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << digitalno obavljanje više zadataka u isto vreme. Studija predviđa da će se globalni IP saobraćaj do 2013. godine upetostručiti, približavajući se stopi od 56 eksabajta mesečno u 2013, u odnosu na 9 eksabajta u 2008. godini. Ciscovi analitičari procenjuju da će 2013. godine zbir svih oblika video zapisa (TV, video na zahtev, Internet video i P2P) činiti više od 90 posto globalnog korisničkog IP protoka.

Protok video komunikacija (video preko programa za razgovor i video pozivi) porašće deset puta od 2008. do 2013. godine, a do 2013. godine video preko Interneta generisaće IP saobraćaj svakog meseca ekvivalentan sadržaju 4,5 milijardi DVD diskova. Prema ovoj studiji, danas "dan na mreži" traje 36 sati. Do 2013. godine trajaće približno 48 sati zahvaljujući aktivnom digitalnom radu na više poslova istovremeno, kao što je, na primer, slušanje muzike ili snimanje videa dok se radi na mreži.

Sve veći broj uređaja koji imaju ekrane vodi sve većem korišćenju videa. Pored toga, veći ekrani zahtevaju i video više rezolucije, što dodatno doprinosi povećanju saobraćaja. Cisco predviđa da će do 2013. godine površina svih digitalnih ekrana na svetu dostići blizu milijardu kvadratnih metara, što je ekvivalentno broju od dve milijarde velikih ekrana. Ukoliko bi se poređali jedan uz drugi, ti ekrani bi okružili Zemlju više od 48 puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.